Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Karlovy Vary v roce 2024 opraví část Chebského mostu nad průtahem města

Karlovy Vary plánují v roce 2024 opravu části Chebského mostu nad průtahem města. Jde o přípravu na rekonstrukci historické části mostu. Rekonstrukce Chebského mostu bude v následujících letech patřit mezi nejdůležitější a zřejmě také nejnákladnější investice města. A minimálně po dobu rekonstrukce výrazně zasáhne do automobilové dopravy v centru Karlových Varů.

Opravy části mostu, který se označuje jako Chebský most 3, musí předcházet pracím na historické části mostu. „Je to z důvodu toho, že pokud se má v roce 2025, 2026 a 2027 rekonstruovat hlavní část Chebského mostu, jednička a dvojka, tedy část nad tratí a nad řekou, tak bude enormní zátěž na této části mostu. Proto dojde ke kompletní opravě povrchu, včetně dilatačních spár, říms nad průtahem, zábradlí a chodníků a všech viditelných částí mostu tak, aby vydržel minimálně deset let, než by přišlo na přetřes jeho přebudování a přímé napojení na Sokolovskou ulici," řekl náměstek primátorky Karlových Varů Tomáš Trtek (ANO).

Náklady na opravu části mostu by podle Trtka měly být zhruba 11 milionů korun a práce by se měly provádět v období od března do června.

Chystaná rekonstrukce Chebského mostu se už v rozpočtu Karlových Varů na příští rok projeví i další velkou částkou, a to 23 miliony korun na projektovou dokumentaci pro rekonstrukci hlavní části mostu. Rekonstrukci pak město plánuje zahájit v roce 2025.

Pětiobloukový silniční kamenný most přes řeku Ohři byl do provozu uveden v roce 1869. V 80. letech 20. století byla na jeho horní část umístěna betonová deska, po které dnes jezdí auta a chodí chodci. Právě tyto úpravy ale měly za následek postupné zhoršování stavu mostu. Zejména betonová deska z 80. let je už na hranici životnosti. V o něco lepším stavu je pak samotný kamenný základ mostu z 19. století. Náklady na opravu Chebského mostu se odhadují na stovky milionů korun, město se proti bude snažit získat státní dotaci, třeba i jen na některou část mostu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMKV

Štítky správa, silnice, most, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovy Vary v roce 2024 opraví část Chebského mostu nad průtahem města  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.