Počasí dnes12 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vládou slibované peníze na silniční stavby se dálnice D6 Karlovy Vary – Praha nedotknou

Vláda České republiky slíbila poskytnout v souvislosti s epidemií koronaviru více finančních prostředků na silniční stavby. Tyto peníze se ale zřejmě nedotknou rozestavěné dálnice D 6 mezi Prahou a Karlovými Vary. ŘSD totiž nemá aktuálně připraven ani jeden další úsek, na kterém by mohly být práce ihned zahájeny.

Tuto skutečnost potvrdil ředitel karlovarské pobočky Ředitelství silnice a dálnic Lukáš Hnízdil. „Obecně si troufnu tvrdit, že v naší republice není v současné době velká investiční stavba, která by měla veškerá stavební povolení, vypořádané pozemky a současně nebyla buď již realizována anebo alespoň neprobíhalo výběrové řízení na zhotovitele stavby,“ říká Lukáš Hnízdil.

Podle něj se někomu může zdát, že má ŘSD připravené projekty v šuplíku, který nyní otevře a začne tahat projekty jako „králíky z klobouku“. Tak to ale podle ředitele zdaleka není. Problém není ani ve spolufinancování staveb z prostředků evropské unie.

„Celá problematika je v současné době o připravenosti. Aktuálně připravujeme jednotlivé úseky D6. V rámci celé trasy zasahujeme do pozemků stovky vlastníkům, které je nutné všechny vypořádat. K tomu sice máme nástroje, ale proces vyvlastnění, není jednoduchý a je také otázkou, jak s těmi nástroji dokáží dotčené orgány efektivně pracovat,“ pokračuje ředitel.

Nejdále jsou v současné době  přípravy stavby „D6 Krupá, přeložka“, kde je již požádáno o stavební povolení a kde majetkoprávní příprava spěje k závěru. Dále se připravuje tendrová projektová dokumentace k výběrovému řízení na zhotovitele stavby.

„To chceme zahájit do konce letošního roku. Pokud vše půjde hladce, v první polovině roku 2021 by mohla být stavba zahájena,“ dodává Lukáš Hnízdil, který se domnívá, že se slibované peníze do silničních staveb dotknou spíše oprav stávajících silnic a mostů, které lze rychleji připravit a dále vysoutěžit. Otázkou ale také zůstává kapacita zhotovitelů, kde byl problém už v předchozích letech, a dnes, v souvislosti s nákazou koronaviru, začínají chybět dělníci zejména z Ukrajiny a Slovenska.

Aktuálně se na trase budoucí dálnice D 6 pracuje na dvou úsecích. Staví se obchvat Lubence a obchvat Krušovic a Řevničova, který má být dokončen letos a napojen na stávající úsek Nové Strašecí – Řevničov.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay

Štítky dálnice, stavba, ŘSD, Karlovarský kraj, peníze, Praha, Karlovy Vary, Česko, Ředitelství silnic a dálnic, pandemie covidu-19, Evropská unie, Řevničov, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vládou slibované peníze na silniční stavby se dálnice D6 Karlovy Vary – Praha nedotknou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.