Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kraje posílí dopravu v oblasti Čtyřmezí. Pomohou hlavně menším obcím

Čtyři kraje, Karlovarský, Ústecký, Plzeňský a Středočeský, se dohodly na posílení dopravy v takzvaném Čtyřmezí. V oblasti na hranici všech čtyř krajů dopravci posílí linky a vzniknou nové. Zároveň si kraje budou navzájem uznávat i jízdenky platné v sousedním kraji. Nový společný systém začne platit od 10. prosince.

„Výsledkem bude už v letošním roce vlaková linka, která vede na území Středočeského a Plzeňského kraje. Vyjede také nová autobusová linka, která pojede z pražského Zličína až do Karlových Varů a pojede po staré karlovarské silnici, to znamená přes města a obce, které byly kdysi na trase autobusů, přes Nové Strašecí, Stochov, Andělská Hora nebo Bochov. Umožní to obyvatelů těchto menších obcí, aby nemuseli jezdit nejprve například do Karlových Varů a pak do Prahy," řekl zastupitel Karlovarského kraje zodpovědný za dopravu Jan Bureš (ODS).

Podle radního pro dopravu Ústeckého kraje Marka Hrabáče (ANO) je cílem propojit města a obce veřejnou dopravou bez ohledu na jejich krajskou příslušnost, zajistit návaznost přestupů a odstranit duplicitní spoje. V Ústeckém kraji se systém týká Podbořanska a Žatecka. Výhodou pro cestující bude vzájemné uznávání jízdenek, místo dvou jednotlivých postačí jedna platná třeba ve dvou krajích zároveň. Vznikly i nové spoje. Na vlakové lince Žatec - Lužná - Rakovník, kde Středočeský kraj uvažoval pouze o víkendovém provozu, nejen zůstává provoz i v pracovní dny, ale je posílen o jeden pár vlaků. Zlepší se i propojení Žatce a Rakovníka, aby se zaměstnanci dostali do rakovnické průmyslové zóny.

Středočeský kraj si od projektu slibuje lepší propojení obcí veřejnou dopravou bez ohledu na jejich krajskou příslušnost i lepší návaznost přestupů. Ve vlakové dopravě projekt Čtyřmezí rozšíří tarifní přesahy mezi sousedícími kraji, a tak tarif Pražské integrované dopravy (PID) bude nově zahrnovat úsek Blatno u Jesenice - Žlutice, tarif Ústeckého kraje úseky Lužná u Rakovníka - Rakovník - Blatno u Jesenice a tarif Plzeňského kraje úseky Rakovník - Blatno u Jesenice a Rakovník - Čistá.

Do Ústeckého kraje bude také prodloužena linka 405, přečíslovaná na 415, která pojede z Prahy přes Žatec do Kadaně. Dále bude zavedena nová linka PID 417 ze Zličína do Mšece. Na Rakovnicku má být posílena expresní linka 404 v úseku Praha - Rakovník, která bude zároveň nově koordinována s obnovenými vlakovými spoji na železniční trati Rakovník - Kralovice.

Kraje se také dohodly, že na společný systém budou přispívat podle délky trasy, kterou spoje ujedou na území jednotlivých krajů. Například Karlovarský kraj si do rozpočtu na příští rok na podporu spojů ve Čtyřmezí vyčlenil 5,7 milionu korun.

Čtyřmezí leží na hranicích okresů Plzeň-sever, Karlovy Vary, Rakovník a Louny. Nevýhodou lokality je to, že je odsud relativně daleko do velkých center a krajských měst a ani silniční spojení není dobré, stále například chybí úseky dálnice D6.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky doprava, správa, Karlovarský, Ústecký, Plzeňský, Středočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraje posílí dopravu v oblasti Čtyřmezí. Pomohou hlavně menším obcím  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.