Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Karlovarský kraj představil autobusy, které od ledna zajistí meziměstské spoje

Karlovarský kraj už má část autobusů, které od Nového roku nahradí meziměstské linky dotované krajem v celém Karlovarském kraji. Půjde o 170 vozů na stlačený plyn CNG dvou velikostí, převažovat budou malé. Převážnou část z nich bude provozovat Dopravní podnik Karlovy Vary, se kterým Karlovarský kraj uzavřel dohodu o takzvané vertikální spolupráci.

"Jsou to autobusy, které Karlovarský kraj pořizuje z dotace. Je to asi nejvyšší dotace, kterou Karlovarský kraj v historii získal, to znamená 600 milionů korun. Všechny autobusy jsou na plyn, to znamená s podstatně menšími exhalacemi, a tím i zátěží pro životní prostředí. Těchto autobusů bude do konce roku 150 a 20 ještě na začátku příštího roku a od 1. ledna vyjedou na meziměstské linky v celém kraji," popsal krajský zastupitel Jan Bureš (ODS), který má dopravu na starosti. Celková investice včetně příspěvku Karlovarského kraje představovala 1,3 miliardy korun. Dotaci kraj získal ještě za předchozího vedení, to současné pak zakázku dotáhlo do konce.

Dopravní podnik Karlovy Vary (DPKV) bude zajišťovat provoz nových autobusů ve třech ze čtyř oblastí Karlovarského kraje, jde o většinu Karlovarska, na Chebsku a na Sokolovsku. Jen oblast okolo Toužimi a Žlutic zajistí místní menší dopravci. Pro DPKV je to další rozšíření jeho působnosti. Společnost vlastněná městem Karlovy Vary zajišťuje MHD v Karlových Varech a Ostrově, provozuje i některé meziměstské a dálkové linky. Dopravní podnik Cheb, který je dceřinou společností DPKV, pak zajišťuje MHD i v Chebu.

Po rozšíření portfolia bude mít DPKV asi 420 zaměstnanců. Na obsazení meziměstských linek bude potřebovat 155 řidičů. Podle místopředsedy představenstva a ředitele DPKV Lukáš Siřínka už většinu z nich podnik zajištěnou má.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Svobodová

Štítky dopravní podnik, meziměstské spoje, nové autobusy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj představil autobusy, které od ledna zajistí meziměstské spoje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.