Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Karlových Varech vyšetřují, proč jim hořelo letiště. Opraveno má být v květnu

Letiště v Karlových Varech zjišťuje po nedělním požáru rozsah škod na poničené střeše. Plameny tam v noci, kdy bylo mezinárodní letiště uzavřené, zasáhly hlavní odletovou halu. Současně připravuje opravy. Karlovarský kraj, který je vlastníkem letiště, je chce mít hotové do května, tedy ještě před hlavní sezonou, informoval krajský zastupitel Jan Bureš (ODS), odpovědný za dopravu. Vyšetřování požáru pokračuje.

„Nyní zjišťujeme, zda nebyla poškozena statika oblouku nad vchodem, a také se zjišťuje rozsah poškození plechového opláštění. Ještě není úplně jasno, kolik panelů z opláštění se musí vyměnit a v jakém rozsahu při hašení zatekla voda do izolací a tedy kolik izolačního materiálu objemově se bude měnit," uvedl Bureš.

Letiště již kontaktovalo firmu, která speciální plechové panely dodávala při stavbě terminálu. „Čekáme na odhad jednotkové ceny panelů opláštění," řekl Bureš. Podle něj jde o panely vyráběné na míru, proto jejich výroba a dodávky vlastního plechu potrvají několik měsíců. Práce by neměly omezit provoz letiště.

Pracovníci letiště již zajistili úklid terminálu po zásahu hasičů a odvezli odpad. Poničenou střechu, do které zatékalo, externí firma v úterý provizorně zakryla. Zakrytá bude až do finální opravy. Kraj nyní vybírá odbornou sanační firmu, která uklidí průčelí terminálu uvnitř i zvenku. Potřeba je také setřít ze skel zplodiny hoření.

Příčinou požáru byla podle vedení letiště závada na elektroinstalaci ve střeše terminálu v přední části nad vchodem. Vyšetřování i tak pokračuje. Vyšetřovatel hasičů místo naposledy navštívil v pondělí, o výsledku šetření, tedy o přesné příčině požáru, má kraj teprve informovat.

Zároveň se zjišťuje přesná výše škody, předpoklad je zatím jeden milion korun. Letiště je proti živlům zahrnujícím i požár pojištěné. Pojistnou událost letiště v neděli nahlásilo a dál jedná s pojišťovnou. Spoluúčast ze strany letiště by měla být 100 tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky Karlovy Vary, Letiště, Požár, Hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlových Varech vyšetřují, proč jim hořelo letiště. Opraveno má být v květnu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.