Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Oprava mostu Kapitána Jaroše bude v Karlových Varech provedena unikátní technologií se světovou premiérou

Problémy s průhybem konstrukce nově postaveného mostu se objevily několik měsíců po jeho otevření. Proto vedení karlovarské radnice stavbu mostu reklamovalo. Nyní by mělo dojít k nápravě. K té použije dodavatelská firma technologii, která dosud nikde na světě použita nebyla.

„Práce budou probíhat především pod mostem, omezení pro dopravu tak bude minimální a je plánováno v nočních hodinách,“ uvedl náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík (ODS).

Pro zesílení nosné konstrukce bude použit zcela nový materiál s označením SMA, což je zkratka pro „shape memory alloy“. SMA je materiál s nevšedními materiálovými vlastnostmi, jako je tvarová paměť a super-elasticita. Principem tvarového efektu SMA je schopnost obnovit svůj původní tvarový stav v důsledku aktivačního zahřátí. SMA je díky tomu možné použít jako předpínací výztuž pro betonové i ocelové konstrukce.

„Materiál je nejprve za běžné teploty vystaven aktivačnímu prodloužení a následně uchycen ke konstrukci. Poté se prvek ohřeje na aktivační teplotu cca 300°c a ponechá přirozeně chladnout. Během chladnutí se materiál snaží vrátit do tvaru před aktivací, tedy snaží se zkrátit a tím vyvine potřebné předpětí konstrukce, ke které je uchycen,“ vysvětlil Jan Kopál, mluvčí karlovarské radnice s tím, že práce na opravě mostu by měly trvat několik týdnů.

Materiál byl vyvinut ve Švýcarských Federálních Laboratořích EMPA a je patentován. V rámci grantového úkolu byl odborníky z ČVUT podroben řadě zkoušek a použit pro experimentální zesílení prvků ocelové nosné konstrukce na demolovaném mostě v Petrově. Pro použití na mostu v ulici kpt. Jaroše byly zhotovitelem v laboratořích Fakulty stavební ČVUT a EMPA ve Švýcarsku provedeny další potřebné zkoušky.

„Před a po zesílení budou provedeny zatěžovací zkoušky pro ověření předpokladů výpočtů, během celé realizace bude most monitorován z hlediska napětí v ocelových nosnících nosné konstrukce a průhybu celé konstrukce mostu,“ dodal mluvčí s tím, že se jedná se o celosvětově první použití tohoto materiálu pro zesílení trvalého, provozovaného mostu. Zhotovitel, firma SMP CZ a odborníci z Fakulty stavební ČVUT předpokládají další četné využití pro opravy mostů.    

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mmkv

Štítky oprava, unikátí technologie, ČVUT, SMA, Karlovy Vary, novinka, reklamace, Otakar Jaroš, materiál, České vysoké učení technické v Praze, ODS, SMP, technologie, Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava mostu Kapitána Jaroše bude v Karlových Varech provedena unikátní technologií se světovou premiérou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.