Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Balíme to, stát nás nechal ve štychu. Porcelánka Thun 1794 končí výrobu v Klášterci nad Ohří

Porcelánka Thun 1794 ukončí výrobu porcelánu ve svém provozu v Klášterci nad Ohří. Zůstane tam jen dekorování, pálení a balení polotovarů z provozů Lesov a Nová Role. Z původních asi 180 zaměstnanců dostalo výpovědi 38 lidí. Podle generálního ředitele Thun 1794 Vlastimila Argmanna firma nedostala od státu žádnou podporu v době dočasně snížené poptávky. Ukončení výroby porcelánu v Klášterci nebude dočasné, ale definitivní, řekl Argmann.

„Je to nepříjemné, pro mě i osobně. V hale o velikosti 196 na 70 metrů se vyrábí tak ve třetině. Dál už provoz nelze zachovat. Odstupné nás bude stát asi dva miliony korun," doplnil Argmann. Na celkový počet zaměstnanců firmy, která má hlavní závod v Nové Roli na Karlovarsku, to zásadní vliv mít nebude, společnost bude mít nadále zhruba 460 až 480 zaměstnanců.

Porcelánce Thun 1794 se podařilo přežít i v době energetické krize, kdy se ceny plynu, který je pro výrobu porcelánu nezbytný, vyšplhaly na dříve nepředstavitelnou hodnotu. „Nyní, kdy se situace na trhu s energiemi víceméně stabilizovala na cenové úrovni, která je z hlediska budoucího vývoje akceptovatelná, se začaly projevovat dopady globální ekonomické recese masivním snížením poptávky po spotřebním zboží. Objem uplatněných objednávek od našich obchodních partnerů na dodávky porcelánu citelně poklesl, což se projevilo i na tržbách skupiny dosažených za první pololetí, které jsou o zhruba 20 procent nižší, než byly v roce 2022," popsal aktuální situaci firmy Argmann.

Od počátku globální ekonomické recese firma podle něj žádala na všech dostupných úrovních o jediné, poskytnout sklářskému a porcelánovému průmyslu srovnatelnou podporu, jakou mají okolní země, zejména Německo a Polsko, tedy minimálně zavést možnost tzv. kurzarbeitu na překlenutí snížené poptávky, aby mohla firma zvládnout období snížené poptávky. „Naší žádosti nebylo vyhověno se zdůvodněním, že ČR není tak ekonomicky silná jako Německo a nezaměstnanost v ČR je tak nízká, že se vláda propouštění neobává a tradiční český průmysl nemá jiné postavení než zahraniční montovny," doplnil Argamnn.

V loňském roce měla společnost Thun 1794 tržby 496 milionů korun a dosáhla i přes kritickou situaci na trhu s energiemi zisku šest milionů korun. Nejvíce zboží se loni, zejména díky promo akcím v obchodních řetězcích, prodalo v Česku, 46 procent. Dalších 21 procent šlo do zemí Evropské unie, 14 procent do zemí bývalého Společenství nezávislých států, zbývajících 19 procent šlo do dalších zemí po celém světě.

Firma loni investovala 22,7 milionu korun, a to hlavně do úsporných opatření.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Thun

Štítky Thun, Porcelánka, Podnikání, Zaměstnanost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filip Navrátil

Když o tom tak přemýšlím, tak vlastně tento postup schvaluji. Tohle není za poslední dva roky první firma o které jsem se dozvěděl, že se z ČR stěhuje pryč a upřímně... být mladší a nemít doma lidi na kterých mi záleží tak už jsem taky dávno pryč. Je to tu opravdu na zblití a vůbec se nedivím ženským které takovéto zemi nechtějí dát děti. A ty řeči některých některých chytrolínů jak dobře se máme a že si žijeme nad poměry... pro ty bych měl vzkaz. Firmy opouštějící se svým podnikáním tuto zemi, jsou tím nejnázornějším důkazem toho jak moc nad poměry si v této zemi žijeme, a pokud to takto bude pokračovat dál, nakonec to na své kůži poznáte i vy.

Úterý, 5. září 2023, 06:29Odpovědět

František Martínek

Předpokládám, že si uvědomujete že je rok 2023 a komunisté skončili v roce 1989 a to je už pěkná řádka let. Dle slovníku odhaduji, že jste se tak v tom roce 1989 mohla narodit. Pro vysvětlení jsem tuto firmu použil k tomu, abych otevřel oči lidem, jak to naši politici dělají s naší zemičkou. Bohužel u největších lumpáren , podvodů a zlodějen byla ODS a spolu s ČSSD a doslova rozkradli co se dalo. To jen problém, který se dnes odhaluje jako příčina našich problémů. Jen se zamyslete, Rakousko , rozlohou skoro stejná zemička, počtem obyvatel taktéž, ale svým vlastním kapitálem, tedy podniky soukromé co jsou hrdé na to že jsou Rakouské a dle toho jak to tam funguje je jasné, že mají plnou podporu státu. Jsou oblasti, kde nesmí žádný cizí element podnikat, nebo prostě si jej tam místní samospráva nepustí. Dělají dobře, jejich způsob života je příkladný proti tomu co zde máme my. Ano najdou se i kousíčky naší zemičky , kde se dokáží o sebe postarat i bez cizáků. Podívejte se co se děje u nás, v každém městě jsou montovny, obrovské sklady či překladiště, ale neznám jediný podnik , který by u nás budoval firmu na světové úrovni včetně technologie. Ano Toyota a Hyundé, ale ty si spíše hledí svého a na tom moc nezbohatneme. Jen odhadem jsme byli podvedeni a okradeni a stálo nás to desítky biliónů korun a za ty roky od revoluce, tedy počátku rozkrádání do dnešních dnů , je to obrovské číslo. Naše zemička nebyla připravená na pravidla EU, byla rozkradená a bez kapitálu a měla platit za pravidla , které museli plnit i bohaté státy a ty měli z čeho, kdežto my ne a to je druhá příčina úpadku. Když se rozjížděla Čína , tak jí USA vyčítali, že je to na úkor životního prostředí atd. Její odpověď byla jasná, pokud se chceme dostat na vaší úroveň , musíme zapojit vše i na úkor životního prostředí, vy jste to dělali 100 let.

Pondělí, 4. září 2023, 18:15Odpovědět

Jitka Orsagova

A kdo bude rozhodovat kterou firmu nechat zkrachovat a kterou ne? Ty firmy zkrachovaly ne proto ze je nekdo rozprodal a podobne nesmysly, ale jen a pouze proto, ze vyrabely sracky ktere nikdo nekupoval! A zvlast socky jako František Martínek, jez maj plne skrine cinkeho odpadu z trznice, ale budou neustale kvicet o krachu ceskych firem. Ale jak znamo, hodit vinu za sve posrane zivoty na petikolku je vzdy jednodussi :-) Kdyz firmy 40let veskere sve zisky misto do modernizace odvadely komunistum jez je prozirali, tezko se divit s prichodem konkurence ktera nic takoveho nedelala zkrachovaly.

Pondělí, 4. září 2023, 16:47Odpovědět

Jan Kubricht

Hlavně, že jsou peníze na válčení. To to pětidruzi dotáhli daleko. Co slíbili to "splnili" a ještě něco navíc.

Pondělí, 4. září 2023, 11:21Odpovědět

Jitka Orsagova

Az ti neci tank rozstreli barak a cizi vojak bude sukat manzelku nebo vnucku, budes kvicet kde je armada a proc se na ni nedavaly prachy. Ale to uz bude trochu pozde. Nastesti ne vsichni jsou takovi pitomci a jsou schopni myslet i trochu dopredu a ne vsechno hned prozrat.

Pondělí, 4. září 2023, 16:50Odpovědět

František Martínek

Už si snad konečně uvědomíme jak se chová tato vláda a hlavně ODS k tradicím naší země a k našim občanům ? Vše České likviduje a prodává ! Může mi někdo vysvětlit rozdíl mezi českou firmou co má dočasně potíže a českou firmou, která je známa po celém světě a vydělává velké peníze a tuto firmu stát prodá a tu druhou nechá zkrachovat ? Pro přesnost jde o THUN a Prazdroj. Takže komentáře že bychom neměli české firmy podporovat a nechat zkrachovat tu jaksi nedávají smysl, pokud nejde o lumpárnu politiků. To co se děje dnes je jen důsledek toho, že stát prodal a nechal zničit to co mu vydělávalo peníze a dnes patří cizákům co nemají vztah k naší tradici a zemi, pokud nemohou na ní vydělávat. Jednou jsem četl o kolik náš stát tímto přišel, jsou to stovky miliard ročně co mohl z těchto firem mít, kdyby je neprodal či nenechal zničit. Dnes udělají politici , když chybí peníze v rozpočtu to, že okradou občany, proto nás odsoudili k věčné chudobě.

Pondělí, 4. září 2023, 08:30Odpovědět

Josef Volfík

Kapitalizace zisku, socializace ztrát.

Pondělí, 4. září 2023, 07:43Odpovědět

Tonda Moravec

Už třeba jen kvůli tradici....thun 1794 není jen číslo

Pondělí, 4. září 2023, 05:06Odpovědět

Jitka Orsagova

Jestli si chces z nejake nostalgie udrzovat v agonii vyrobce nepotrebnych kramu, proc majiteli tovarny penize neposles ze sveho? Vsadim se s tebou o co chces, ze mas doma plnej kredenc cinskeho porcelanu z trznice za "ferovou cenu", protoze prece nebudes platit tem zlodejum za predrazene znacky, ale z ciziho chces tradici udrzovat :-) A co dalsiho tradicniho bys samozrejme statnimi dotacemi udrzoval pri zivote? Vyrobce zebrinaku? Renesancnich paruk? Doskovych strech? A kdo a podle ceho by rozhodoval co ano a co ne? Nejakej soudruh urednik podle toho jak moc knouravej clanek si ten kterej tovarnik zaplati v novinach?

Pondělí, 4. září 2023, 07:00Odpovědět

Jitka Orsagova

Ja si taky zalozim firmu, budu vyrabet neco co nikdo nekupuje a knourat po statu at mi na to da prachy. To dokaze kazdej.

Neděle, 3. září 2023, 20:54Odpovědět

Martin Buštík

Proc bych mel nekomu platit krachujici podnik? :⁠-⁠D

Neděle, 3. září 2023, 19:08Odpovědět

Petr Hodina

až takový podnik krachne úplně, tak raději budete platit pro nových 400 lidí na pracáku že ?

Neděle, 3. září 2023, 20:19Odpovědět

Jitka Orsagova

Dnes firmy berou pomalu i bezruke, jaky je nedostatekl lidi. Zadnych 400lidi na pracaku nebude.

Neděle, 3. září 2023, 20:50Odpovědět

Petr Hodina

spěte dál, v porcelánu dělají lidi celý svůj život, v průměru jim je 55+ a ti určitě budou pakovat kufry aby šli někam za prací, záleží v jakem kraji žijete

Neděle, 3. září 2023, 21:07Odpovědět

Jitka Orsagova

Tak proste budou delat neco jineho! Je ekonomicky nesmysl umele dotacemi prodluzovat agonii fabrik jejichz vyrobky nikdo nechce jen proto ze tam delaj 55+. Ja mam krasne moderni talire z opaloveho skla, keramicke mi priijdou hnusne a nechtela bych je ani zadarmo. Vyroba proste skonci v propadlisti dejin jako spousta jinych ktere delaly veci jez nikdo nechce. Podle tebe bychom meli udrzovat fabriky produkujici konske povozy nebo parni stroje jen proto ze 55+ jsou lini se naucit neco jineho. A co s temi vyrobky jez nikdo nechce budes delat? Zamestnas dalsi lidi jez je budou nekde skladovat do konce veku a vznikne tak ekonomicky raj ze, ty mysliteli. Nebo tajky ne.

Neděle, 3. září 2023, 22:01Odpovědět

Petr Novák

Jsem penzista, dříve OSVČ, nikdy jsem podporu nedostal ani nežádal. Proč bych měl platit daněmi a splácením dluhů, za které by porcelánka dostala podporu? Vy, kdož si to myslíte, si odpovězte na otázku - a proč nepodporovat třeba výrobce karburátorů, když je nikdo nekupuje, nebo koňských valníků ... mám pokračovat? Nesmyslné podpory v době covidu, které s ním neměly co dělat, činily podle NKU 90 % z rozfrcaných 800 mld., a přispěly významně k inflaci v ČR. Pro neznalce = vyplatit odměnu a nevytvořit hodnotu vytváří nerovnováhu zboží a paněz.

Neděle, 3. září 2023, 17:13Odpovědět

Karel Novák

A na to, že by stát měl podporovat soukromé firmy pan ředitel přišel jak????

Neděle, 3. září 2023, 15:55Odpovědět

Filip Navrátil

Nijak. Samozřejmě i zde si můžeme vybrat. Buď se budeme snažit abychom u nás výrobu měli, a nebo ji postupně necháme skončit. Tohle rozhodně není první případ, a jenom hlupák není schopný domyslet jaké bude mít pokračování v tomto trendu následky.

Neděle, 3. září 2023, 17:13Odpovědět

Jitka Orsagova

Vyrabet veci ktere nikdo nekupuje je nesmysl. To tady delali 40let komunisti a dopracovali to do takovejch sracek ze kterejch jsme se nevyhrabali dodnes.

Neděle, 3. září 2023, 20:55Odpovědět

Balíme to, stát nás nechal ve štychu. Porcelánka Thun 1794 končí výrobu v Klášterci nad Ohří  |  Byznys  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.