Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Karlovarští zemědělci finišují se sklizní a počítají výnosy

Sklizeň v Karlovarském kraji se blíží ke konci. Zbývá sklidit posledních 4,1 procenta ploch obiloviny, řepka už je sklizená. Na polích zůstává ještě ozimá pšenice, jarní ječmen, oves a triticale, tedy hybrid pšenice a žita. Celkově je v Česku sklizeno 98,56 procenta obilovin a řepky, sklizeň základních obilnin a řepky byla ukončena v kraji Jihomoravském, Ústeckém a Kraji Vysočina, vyplývá z zveřejněných údajů ministerstva zemědělství.

V Karlovarském kraji skončila sklizeň jarní pšenice, ozimého ječmene a žita. Ozimý ječmen byl letos v kraji vysazen na 7013 hektarech a jeho výnos byl 7,31 tuny z hektaru. To je více, než je zatím celostátní průměr, který dosáhl jen 6,52 tuny z hektaru. Na 1583 hektarech zemědělci sklízeli žito, letos s výnosem 5,03 tuny z hektaru, celostátní průměr byl 5,25. Spíše okrajová je v Karlovarském kraji jarní pšenice, která byla vysetá jen na 193 hektarech s výnosem 3,84 tuny z hektaru, celostátně je to už citelně více, 4,68 tuny z hektaru.

U řepky, která je rovněž už ve skladech, byl výnos 3,35 tuny z hektaru, celostátní průměr byl 3,43 tuny. Řepka byla v kraji vysazena na 5595 hektarech.

U ozimé pšenice, která je v Karlovarském kraji nejčastěji vysévanou obilovinou a tvoří více než polovinu osetých ploch, je ale zatím výnos podstatně horší než celostátní průměr. V Karlovarském kraji je to zatím 4,79 tuny z hektaru, přičemž průměr je 6,61 tuny. Moravské kraje mají i přes sedm tun z hektaru. I u ovsa a triticale je výnos v kraji o dost nižší, než vykazuje celostátní průměr. Sklizeň u nich ale ještě neskončila, chybí však už jen procenta osetých ploch.

Celková produkce obilovin dosahuje v Česku zatím výše 7,57 milionu tun při průměrném hektarovém výnosu 6,17 tuny. Pro porovnání s loňským průměrným výnosem, ten letošní je zatím zhruba o 5,8 procenta vyšší, to je vyšší o 0,34 tuny z hektaru. Největší zpoždění sklizně základních obilnin má kraj Liberecký, kde je sklizeno zatím 87,91 procenta ploch.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Zemědělství, Sklizeň, Výnosy, Ministerstvo, Statistka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarští zemědělci finišují se sklizní a počítají výnosy  |  Byznys  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.