Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Kraj přispěje městu Krásno na očkování dětí proti žloutence typu A

Rada Karlovarského kraje schválila finanční podporu městu Krásno. To zažádalo o individuální dotaci ve výši 60 tisíc korun na zajištění očkování proti žloutence typu A pro děti z mateřské školy. Důvodem jsou obavy z možného šíření nákazy ze sousedního Horního Slavkova.

„Již během prázdnin jsme jednali o opatřeních, která by zabránila výskytu tohoto vysoce infekčního onemocnění v kraji. Jako nejjednodušší a nejefektivnější řešení se nabízelo očkovaní. Městu Horní Slavkov, které se stalo epicentrem žloutenky typu A, jsme proto poskytli individuální dotaci na očkovaní žáků mateřských a základních škol. Ti jsou z pohledu šíření nákazy totiž nejrizikovější skupinou. Nyní nás o podporu požádalo i sousední město Krásno,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Karlovarský kraj podpoří očkování dětí v Horním Slavkově proti žloutence

Karlovarský kraj zaplatí očkování dětí ze základní a mateřské školy v Horním Slavkově na Sokolovsku proti žloutence typu A. Ve městě se ve zvýšené míře objevila ohniska nákazy a očkování není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Kraj dnes v...

Prostředky Krásno využije na očkování 25 dětí v mateřské školce. Ty jsou totiž často v kontaktu s lidmi dojíždějícími do Horního Slavkova, zejména pak se svými sourozenci, kteří tam navštěvují základní školu. Očkování, jež není hrazeno zdravotními pojišťovnami, se skládá ze dvou dávek. První z nich je považována za základní, druhá pak za posilující. Podávány jsou v intervalu 6 až 12 měsíců.

Žloutenka typu A napadá ve vyspělých zemích osoby každého věku, kromě těch, které již onemocnění prodělaly nebo byly očkovány. V České republice se vyskytuje v menších či větších epidemiích. Bezpříznaková forma je častější u dětí, které jsou rizikové pro šíření onemocnění, protože si nemusí být vědomy, že u nich žloutenka probíhá. Následná rekonvalescence může trvat i několik měsíců.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky krásno, karlovarský kraj, očkování, příspěvek, žloutenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj přispěje městu Krásno na očkování dětí proti žloutence typu A  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.