Počasí dnes12 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Budoucí krajští radní si chtějí ponechat i funkce starostů měst. Dříve ANO kumulaci více funkcí kritizovalo

V nové jednobarevné radě Karlovarského kraje, jak ji bude navrhovat vítězné hnutí ANO, zasedne pět starostů větších měst. Radními mají být starostové všech tří okresních měst, Karlových Varů, Chebu i Sokolova, ale i Mariánských Lázní a Nejdku. Všichni si chtějí ponechat i své funkce v čele měst. Věří, že lze obě funkce skloubit. Také pravděpodobná hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová chce být hejtmankou i senátorkou zároveň. V minulosti ANO kumulaci více funkcí kritizovalo.

Mezi radními bude primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová. Primátorka města s téměř 50 000 obyvateli bude mít na kraji na starosti cestovní ruch, lázeňství a problematiku UNESCO. Primátorkou zůstane, řekla ČTK.

Stejně tak starostové Chebu a Sokolova novinářům řekli, že obě funkce budou zastávat zároveň, minimálně souběh funkcí vyzkouší. Sokolovský starosta Petr Kubis, jemuž má připadnout v krajské radě zdravotnictví a pozice náměstka hejtmanky, starostou podle svých slov určitě zůstane. „Vedle sebe mám dva místostarosty a radní uvolněnou pro svou funkci, Sokolov je deset minut od krajského úřadu, takže to bude zatím takto s tím, že mám dostatek sebereflexe na to, že kdybych měl jedno nebo druhé nějak zanedbávat, vyvodím z toho důsledky," řekl.

I Jan Vrba, starosta Chebu, uvedl, že vyzkouší, zda bude možné obě funkce časově zvládat. Má být krajským radním pro životní prostředí a energetiku. Martin Hurajčík, který je starostou Mariánských Lázní, bude odpovědný za dopravu a regionální rozvoj a rovněž bude náměstkem hejtmanky. Na dotaz, jestli zůstane starostou i nadále, odpověděl, že zatím určitě ano.

Sociální věci má v krajské vládě vést Ludmila Vocelková. Ta je starostkou Nejdku na Karlovarsku, kde má ANO v patnáctičlenném zastupitelstvu sedm mandátů a je v koalici s Volbou pro kraj se třemi zastupiteli. „Ráda bych si post starostky nechala, alespoň jako funkci neuvolněnou, ale vše je ještě na jednání s našimi koaličními partnery. Definitivní rozhodnutí budu vědět do ustavujícího krajského zastupitelstva," uvedla Vocelková. Ustavující zasedání se bude konat 1. listopadu.

Navrhovaná radní pro vzdělávání, školství, sport a tělovýchovu Hana Žáková je v současné době předsedkyní představenstva městských Alžbětiných lázní. Pravděpodobný radní pro správu majetku a investice Erik Klimeš je jednatelem městské společnosti Sokolovská bytová. Budoucí radní pro kulturu a památkovou péči bude Gabriela Dostálová, je i radní v Chebu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Hnutí ANO

Štítky politika, krajští radní, Hnutí ANO, kumulace funkcí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budoucí krajští radní si chtějí ponechat i funkce starostů měst. Dříve ANO kumulaci více funkcí kritizovalo  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.