Počasí dnes17 °C, zítra16 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Na Chebsku zkoumají vědci výskyt vzácného hmyzožravce bělozubky tmavé

Vědci budou opět intenzivně monitorovat výskyt bělozubky tmavé. Malý hmyzožravec se na Chebsku v posledních dvou letech postupně rozšířil. Vědci díky spolupráci s místními obyvateli získávají cenné poznatky o jeho životě.

"Letos budeme mít v terénu tři týmy, které na Chebsku zkontrolují lokality známé z minulých let, kdy jsme výskyt bělozubky tmavé potvrdili. Zaměříme se i na nová místa výskytu u Nebanic. V každé lokalitě zůstaneme tři odchytové noci, abychom maximalizovali přesnost odchytů,“ uvedla vědkyně z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd Alena Fornůsková. Vědci k odchytům používají pasti se sardinkami coby návnadou. Pasti jsou bezpečné jak pro odchycená zvířata, tak pro domácí mazlíčky. Nejčastěji jsou umístěny u stěn domů, u kamenných zídek a na březích potoků, kde se rejskovití vyskytují nejvíce.

Vědci vybídli už loni na podzim zájemce, aby se do výzkumu zapojili, jelikož některé druhy rejskovitých se stahují do lidských obydlí k přečkání zimy. Badatelům se ozvaly stovky lidí se svými nálezy. Bělozubka tmavá se nejvíce vyskytovala na Chebsku a Ašsku. Zapojení veřejnosti se zoologům dlouhodobě vyplácí. "U zajímavých nálezů nebo pokud si nejsme jistí určením druhu na základě fotografie, žádáme veřejnost i o zaslání vzorku tkání. Nálezci pošleme předplacenou obálku se zkumavkami s lihem, do kterých pak stačí odstřihnout kousek ocásku z uhynulého zvířete. Hodně nás překvapuje ochota lidí ve výzkumu pomoci,“ uvedl zoolog Jan Matějů z Muzea Karlovy Vary.

Do výzkumu se může veřejnost zapojit i nadále. Pokud lidé najdou malé zvíře podobné myši se špičatým čumákem, může to být právě bělozubka nebo rejsek. Fotografii svrchu i zespodu vedle jednokorunové mince, která slouží jako měřítko, mohou zaslat na e-mail: fornuskova@ivb.cz, včetně údajů o lokalitě a datu odchytu. Více informací o monitoringu a možnostech se zapojit je k dispozici na webových stránkách.

Bělozubky jsou druhem hmyzožravce z čeledi rejskovitých. Rozšířeny jsou v severní Africe a jižní a západní Evropě. V roce 2022 bělozubka tmavá popsána vědci jako nový druh savce i pro Českou republiku. Nejčastějším druhem dosud byla bělozubka šedá, která se vyskytuje téměř po celé republice.

Sledování výskytu bělozubek letos na podzim je součástí tříletého projektu, který financuje Akademie věd ČR jako součást programu regionální spolupráce. Ve spolupráci s Muzeem Karlovy Vary se vědci v Chebské pánvi zaměřují na mapování rozšíření, preferencí, nároků a dalších aspektů života, bělozubek tmavých. Cílem zoologů je také popsat to, jak na příchod nového druhu reagují rezidentní druhy rejsků a bělozubek v dané lokalitě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se souhlasem Ústav biologie obratlovců Akademie věd ČR

Štítky ČR, příroda, věda, Cheb, bělozubka tmavá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Chebsku zkoumají vědci výskyt vzácného hmyzožravce bělozubky tmavé  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.