Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

V Potůčkách na Karlovarsku rozhodli v referendu jednoznačně, živcový lom nechtějí

Obyvatelé obce Potůčky na Karlovarsku rozhodli v referendu jednoznačně, že živcový lom na území obce nechtějí. Plyne to z výsledků referenda, ke kterému přišlo v pátek a sobotu vyjádřit názor 145 lidí z 249 oprávněných voličů, tedy 58,23 procenta. Těžbu chce v Krušných horách nedaleko hranic s Německem zahájit společnost KMK Granit z Krásna na Sokolovsku.

V referendu voliči hlasovali, jestli souhlasí s těžbou živce a živcových nerostů v katastrálním území obce a jejím přilehlém okolí. „Pro těžbu byly dva hlasy a zbylých 98,57 procenta obyvatel, kteří hlasovali, s těžbou nesouhlasí," řekl starosta Potůčků Vlastimil Ondra (nez.). Na druhý dotaz referenda, jestli má obec využít všech zákonných prostředků k tomu, aby fakticky zabránila těžbě živce, odpovědělo podle Ondry 11 hlasujícího záporně. Naproti tomu 92,03 procenta hlasujících obyvatel stanovisko vedení obce podpořilo.

Potůčky spolu s rozhodnutím vyhlásit referendum, na které byly náklady zhruba 25 tisíc korun, počítají i s dalšími výdaji až do jednoho milionu korun. Investují ho do odborných znaleckých posudků, nákladů na právníka a soudní výlohy. Podle Ondry osloví některou renomovanou právnickou firmu, která má s podobnými případy zkušenosti, hned v pondělí.

O těžbě u Pískové skály a v místní části Podlesí se v Potůčkách hovoří už od roku 2001, kdy byly provedeny geologické průzkumy. Se zahájením řízení s těžařskou firmou ale teprve nyní vyzval Karlovarský kraj obec Potůčky k vyjádření postoje. Zastupitelstvo obce je jednohlasně proti vzniku živcového lomu. Přínosem pro obec nemá být podle starosty ani pět nových pracovních míst v budoucím lomu, ani kompenzační poplatek, který by firma do obecního rozpočtu musela odvádět.

Pozemky, kde soukromá firma těžbu a umístění deponie plánuje, jsou ve vlastnictví státu a právo hospodařit na nich mají Lesy ČR. Podle Ondry je těžba živce plánována v objemu 100 tisíc až 200 tisíc tun ročně po dobu 20 let.

Proti otevření lomu se podle starosty postavily i další obce na trase z Potůčků do Krásna, kde firma KMK Granit sídlí. Jde například o Chodov, Horní Slavkov, Loket a Krásno. Vyšší hluková a emisní zátěž by padla i na další města v Krušných horách, kudy by nákladní auta projížděla, na Pernink, Pstruží a Merklín.

Krušnohorské Potůčky leží na hranici s Německem. Obec se 450 obyvateli dělí od německého Johanngeorgenstadtu jen potok a před 15 lety tam byl otevřen hraniční přechod pro osobní auta, do té doby mohli přes hranice pouze pěší. V minulosti byly Potůčky známé pro jednu z největších asijských tržnic v západních Čechách. I dnes jsou příjmy z pronájmu prostor pronajímaných obcí hlavně vietnamským stánkařům podstatnou částí rozpočtu Potůčků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, referendum, stavebniny, Potůčky, AUDIO, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Potůčkách na Karlovarsku rozhodli v referendu jednoznačně, živcový lom nechtějí  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.