Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Na Sokolovsku je třetí případ katarální horečky ovcí

V Karlovarském kraji se potvrdil třetí případ katarální horečky ovcí, a to na farmě v Bublavě na Sokolovsku. První případ je i na Chomutovsku v Ústeckém kraji. Novinářům to dnes sdělila ředitelka Krajské veterinární správy Karlovy Vary Mária Slepičková. První případ se na Sokolovsku objevil minulý týden. V Česku se vyskytla katarální horečka ovcí, která postihuje také kozy a skot, po 15 letech. Není přenosná na člověka.

„Pozitivní jsou všechny zaslané vzorky z Karlovarského kraje i Ústeckého. V Karlovarském kraji jde tak o třetí případ, všechny se ale objevily na malém území nedaleko od sebe, na Kraslicku," uvedla Mária Slepičková. Onemocnění se nově vyskytlo u Biofarmy Bublava.

Na hospodářstvích na Sokolovsku je podle mluvčího SVS Petra Majera téměř 300 ovcí. „Chovatel nahlásil klinické příznaky u velké části stáda. Až u poloviny ovcí bylo pozorováno ztížené dýchání, u desetiny stáda pak otok hlavy a zvýšené slinění. Některé kusy trpěly apatií či zvýšenou teplotou," řekl Majer. V chovu na Chomutovsku se nachází 13 ovcí a šest koz. Nákaza byla podle Majera potvrzena u jedné ovce.

Veterinární správa už dříve uvedla, že hrozí rozšíří do dalších chovů. Nemoc způsobuje virus, jehož přenašečem je hmyz, takzvaní tiplíci, kterým svědčí především teplo a deště. Správa proto kvůli novým ohniskům přijala na farmách mimořádná opatření s cílem snížit riziko šíření nákazy do jiných chovů. Zakázala například přemísťovat zvířata z ohnisek nákazy na jiná hospodářství.

Veterinární správa vydá kvůli nákaze také soubor mimořádných opatření, která se budou týkat perimetru o velikosti 150 kilometrů od ohnisek, platit tak budou v Karlovarském, Plzeňském a Ústeckém kraji, v Praze a dále v části Libereckého, Jihočeského a Středočeského kraje. Opatření správa oficiálně představí v úterý, veterináři také zpřísní dozor a vyzvali všechny chovatele, aby při zaznamenání příznaků ihned kontaktovali krajskou veterinární správu a dodržovali preventivní opatření.

Mimořádná nařízení budou veterináři upravovat podle šíření nákazy a platit budou do doby, než SVS dokáže, že se onemocnění nevyskytuje na území ČR Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) minulý týden zdůraznil, že není nutné zvířata plošně utrácet. Ministerstvo nicméně chystá kompenzace, a to například za zvířata, která uhynula nebo musela být utracena, případně uhradí i vakcinace.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky katarální horečka ovcí, veterina, SVS, státn veterinární správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Sokolovsku je třetí případ katarální horečky ovcí  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.