Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Sokolovská uhelná vycouvala z projektu regenerace horského hotelu Klínovec, jeho provoz by byl ztrátový

Od projektu regenerace horského hotelu Klínovec odstoupila společnost Windsor Spa Hotel, která je dceřinou firmou Sokolovské uhelné. Skupina SUAS GROUP totiž vyhodnotila partnerství v projektu horského hotelu Klínovec jako rizikové. O případném partnerství se začalo jednat loni v říjnu.

„Na záměr jsme reagovali v dobré víře a vedeni snahou o rozvoj území, jež je třeba vnímat jako jedinečný celek zahrnující vrchol Krušných hor. Vzhledem k tomu, že město Boží Dar hledalo partnera dlouhodobě a bez výsledku, s veškerou odpovědností jsme jako významná regionální firma chtěli pomoci v transformaci území. Při zpracování podkladů pro náš návrh jsme však narazili na to, že nebylo možné získat dostatek podkladů a detailních informací pro přípravu nabídky. Do té jsme tyto připomínky už tehdy zapracovali,“ vysvětlil v tiskové zprávě Miroslav Cink, který řídí tým strategie a rozvojových projektů Sokolovské uhelné a SUAS GROUP.

Podle vyjádření společnosti mimo jiné nebylo možné ověřit technický stav budov, kapacity pro ubytování a jejich případné rozšíření a podobně. „Skupina SUAS GROUP trvala s ohledem na postup řádného hospodáře na dodání veškerých podkladů, aby mohla posoudit ekonomiku celého projektu, jeho potenciál a návratnost. Tým strategie a rozvojových projektů Sokolovské uhelné a SUAS GROUP analyzoval a posuzoval veškerá data a narazil na rizika, která nelze akceptovat," informovala Jana Pavlíková, tisková mluvčí Sokolovské uhelné. 

„V uplynulých týdnech jsme si se starostou města Boží Dar Janem Horníkem a s dalšími zástupci města potvrdili, že stávající projekt pro nás bohužel není ekonomicky udržitelný a vnímáme ho jako provozně ztrátový,“ dodal Miroslav Cink. I přes intenzivní snahu najít řešení pro oboustranně přínosnou spolupráci se nepodařilo přijít na způsob, který by eliminoval taktéž případná legislativní rizika. Ta mohou být o to větší, že na revitalizaci brownfieldu zahrnujícího hotel na Klínovci město žádalo o finance z transformačních peněz EU.

„Město Boží Dar zcela logicky prezentuje projekt revitalizace Horského hotelu Klínovec s důrazem na nutné rozšíření ubytovacích kapacit na rámec projektu financovaného z prostředků EU, které pozitivně ovlivní ekonomickou návratnosti investice. Takový způsob prezentace by ale z našeho pohledu mohl vykazovat znaky diskutabilního využití veřejných zdrojů k podpoře soukromého podnikání. A my jsme nenašli legitimní cestu, jak tento problém vyřešit,“ konstatoval dále Miroslav Cink. Zástupci skupiny SUAS GROUP korektně upozornili i vedení města, že by na tento problém mohlo narazit i při případném vyjednávání s jinými partnery.

Na základě uvedených skutečností se skupina SUAS GROUP, respektive společnost Windsor Spa Hotel, rozhodla odstoupit od nabídky stát se strategickým partnerem pro dlouhodobou spolupráci na projektu. O tomto rozhodnutí byl starosta města Boží Dar Jan Horník informován dopisem. „I přesto pevně věříme, že existuje prostor pro spolupráci s Božím Darem v jiných oblastech. Uvědomujeme si, že celé Krušnohoří potřebuje postupně a citlivě rozvíjet cestovní ruch,“ uzavřel Miroslav Cink.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Lněnička

Štítky horský hotel, hotel Klínovec, Klínovec, chátrající hotel, rekonstrukce, Sokolovská uhelná, Boží Dar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolovská uhelná vycouvala z projektu regenerace horského hotelu Klínovec, jeho provoz by byl ztrátový  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.