Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Německý cyklista spadl v Krušných horách břichem na kámen, letěl pro něj vrtulník

Pořádně napilno mají horští záchranáři v Krušných horách. Pomáhali například vážně poraněnému cyklistovi, který nešťastně spadl břichem na kámen. Nakonec pro něj přiletěl vrtulník ze sousedního Německa. Helikoptéra musela dopravit do nemocnice i turistu, který měl silnou alergickou reakci po bodnutí vosou.

Vážné poranění cyklisty po pádu břichem na kámen, zlomenina stehenní kosti a další výjezd přes avízo z aplikace Záchranka. Horští záchranáři se musí letošní léto pěkně ohánět. Ošetření stehenní kosti na pensionu proběhlo bez komplikací, hůř na tom byl ale cyklista z Německa, který si ošklivě poranil břicho. Jako nejlepší řešení se jevilo přivolat vrtulník.

„Jeho stav vyžadoval letecký transport a díky přeshraniční spolupráci bylo nejlepší poslat vrtulník přímo z Německa. Velmi oceňujeme tuto možnost. Především z pohledu pacienta je to ideální,“ pochvaluje si možnost přeshraniční spolupráce náčelník HS Krušné hory Miroslav Račko. „Nebyl to první případ, kdy se situace takto řešila. Dispečeři z obou stran hranice se rychle telefonicky domluví a pacient putuje do toho správného zdravotnického zařízení bez překládání a komplikací,“ doplnil Račko.

Turista zkolaboval po bodnutí vosou

Vrtulník letěl i pro turistu, který dostal silnou alergickou reakci po bodnutí vosou na turistické cestě poblíž Měděnce. „U postiženého se začala rozvíjet silná alergická reakce. Opět se prokázalo, jak důležitou součástí struktury Horské služby jsou dobrovolní členové. Naši profesionálové záchranáři, kteří vyjížděli z Božího Daru měli k dispozici pouze transportní vozidlo. Proto se dispečer rozhodl požádat o pomoc dobrovolné členy z Měděnce. Ti okamžitě vyrazili na čtyřkolce na místo zásahu,“ vysvětlil Račko zapojení dobrovolníků, kteří standardně v průběhu týdne neslouží.

Počet výjezdů k likvidaci hnízd vos a sršní je letos enormní. Hasiči už nebudou jezdit ke všem případům

Likvidaci obtížného hmyzu mají provádět odborné firmy, vzkazují hasiči z Karlovarského kraje, kteří už budou zasahovat pouze v případech, kdy vosí či jiné hnízdo bude na veřejných budovách jako jsou školy, nemocnice a podobně. V ostatních případech...

 

Situace byla velice vážná. Naštěstí měli kamarádi pacienta u sebe EpiPen a léky proti alergii, které mu ihned podali. Tím mu pravděpodobně zachránili život. Horští záchranáři pak na místě pokračovali v ošetření a zajistili místo pro předání pacienta letecké služně z Ústí nad Labem. Terén v dané lokalitě nebyl vhodný pro přistání vrtulníku, a tak došlo ke slanění záchranářů na místo.

„V souvislosti se situací s bodavým hmyzem žádáme všechny návštěvníky našich hor, kteří trpí alergií na bodnutí hmyzem, aby si nezapomínali neustále s sebou nosit předepsané léky a nepohybovali se po horách sami pro případ nutnosti rychlé pomoci,“ apeluje na turisty mluvčí Horské služby ČR Marek Fryš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Horská služba ČR

Štítky Horská služba, úrazy na kolech, letní úrazy, zraněný turista, pád cyklisty, alergická reakce, bodnutí vosou, Krušné hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Německý cyklista spadl v Krušných horách břichem na kámen, letěl pro něj vrtulník  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.