Počasí dnes22 °C, zítra27 °C
Pátek 26. července 2024  |  Svátek má Anna
Bez reklam

Bezpečnostní situace v kraji začíná být kritická, musí zasáhnout vláda, říká místostarosta Sokolova

Starostové větších měst Karlovarského kraje upozorňují na nedostatek policistů. Situace je podle nich alarmující. V kraji jich chybí zhruba 250, nejhorší je situace na Chebsku. A problémy mají i na Sokolovsku. Podle místostarosty Sokolova Jana Picky (VOK) není řešením, aby jejich práci suplovali strážníci. Už v polovině června se podepsalo sedm starostů největší měst Karlovarského kraje pod dopis ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi, aby začal situaci řešit.

„Bezpečnostní situace obyvatel Karlovarského kraje začíná být velmi kritická. Ve všech třech okresech chybí desítky policistů a záplatovat jejich práci zřizováním městských a obecních strážníků nedává smysl. Mají naprosto rozdílné pravomoci a o jejich platy, výstroj a výzbroj se musí postarat obec svými penězi, což je pro mnoho starostů velmi složitý úkol,“ upozorňuje místostarosta Sokolova Jan Picka.

Aktuálně chybí v Karlovarském kraji 250 policistů, přičemž na Chebsku jich schází 98, na Sokolovsku 61 a na Karlovarsku 50. „V dopise popisujeme současný stav v Karlovarském kraji. Hlavně to, že policie a ostatní bezpečnostní sbory nejsou konkurenceschopné na trhu práce, kdy nástupní plat policisty je 30 000 korun hrubého. Stejnou částku si vyděláte v průmyslové zóně a podstatně více si vyděláte, když půjdete pracovat do sousedního Německa," podotkl starosta Sokolova Petr Kubis (ANO).

Starostové z Karlovarského kraje chtějí vyšší mzdy pro policisty, píšou ministru

Starostové velkých měst Karlovarského kraje volají po vyšších platech policistů. Ve společném dopise ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) popisují akutní personální nedostatek u bezpečnostních sborů. V kraji chybí více než 250 policistů a u...

Starostové dále píšou, že aktuálně nejsou v kraji schopní stoprocentně zajistit bezpečnost. Navrhují zvýšení platových tarifů a ostatních složek tak, aby to motivovalo zaměstnance k setrvání u bezpečnostních sborů. V dopise také stojí, že situace je z dlouhodobého hlediska neudržitelná a vyžaduje okamžitou reakci vlády. Dopis adresovali nejen Rakušanovi, ale i prezidentovi Petru Pavlovi a stínové ministryně vnitra Janě Mračkové Vildumetzové (ANO).

„Osobně si myslím, že největší pobídkou může být navýšení tarifních platů policistů a dalších mzdových složek. Dalším důležitým hlediskem by pak měla být větší vymahatelnost práva a legislativní prostředky k řešení opakovaných problémů a prohřešků, kterých se dopouštějí zejména bezdomovci a lidé závislí na návykových látkách,“ uvažuje Picka. Podle něj má situace na Sokolovsku ještě hlubší podtext. Je to jediné místo v kraji, kde je protialkoholní záchytka.

Problém představuje i záchytka

„A to znamená, že nám ve městě zůstávají problémoví obyvatelé, alkoholici, narkomani a bezdomovci, kteří obtěžují slušné obyvatele města a páchají trestnou činnost. I tuto situaci se snažíme řešit a rádi bychom, aby byla záchytná stanice přemístěna do města, kde je zajištěna například nepřetržitá psychiatrická péče, kterou mnoho lidí převezených na záchytku nutně potřebuje,“ podotýká Picka.

Rakušan uvedl, že na obsah dopisu bude reagovat teprve, až si ho přečte. Starostům ale rozumí, mají podle něj v mnoha ohledech pravdu. „V německém sboru mohou pracovat i cizinci ze zemí EU, což vytváří konkurenční nevýhodu," řekl. Vnitro spokojené není, lidem je nutné dát takovou pobídku, aby u policie měli zájem pracovat, doplnil. Ministerstvo se situaci v krajích, které čelí konkurenci ze zahraničí, podle něj snaží řešit přednostně.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky nedostatek policistů, chybí policisté, státní policie, městská policie, ministr vnitra, bezpečnostní situace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Svoboda

Za těch více než pětatřicet let "svobody a demokracie" jsme se dostali tak daleko, že nebude trvat dlouho a lidé si začnou vytvářet svou domobranu, aby se nakonec nemuseli bát vyjít aspoň na ulici. Kdejaká verbež, nepřizbůsobiví (víme o kom je řeč), feťáci a zahraniční "dělníci" mají pomalu víc práv, než povinností a jsou čím dál víc drzejší a troufalejší a nože už nemají jenom na ukrajování soust. Obracet se na vládu nemá význam. Ti chlapci a děvčata co spolu chodí do Strakovky a parlamentu, mají zájem o svá koryta a o to odkud zase přiletí nějaký ten milionek bakšiše, ne o to jak si žije plebs, který byl tak hloupý a ke korytům je usadil.

Pátek, 19. července 2024, 15:12Odpovědět

Pavel Kozelský

Volte SPOLU, tvrdili, že mají vše připraveno. Tady je výsledek. Jenom blbec bude opakovat stejnou činnost s očekáváním jiného výsledku.

Neděle, 14. července 2024, 11:42Odpovědět

František Martínek

Nedávno si stěžovali že ohodnocení stejné profese v Praze a někde jinde v republice je hodně rozdílná a dokonce ústavní soud shledal, že by tomu tak být nemělo. Takže rada pro starosty Karlovarského kraje, požadujte totéž, stejné platy jako v Praze a s ohledem na blízkost Německa i na toto. Jsme v EU a jsme si rovni, tudíž bychom měli být za stejnou práci v EU i stejně či přibližně ohodnoceni. Vidíte naši politici už toho dosáhli a daří se jim dobře, mají vyšší platy než jejich kolegové v Německu !!!

Čtvrtek, 11. července 2024, 13:24Odpovědět

Jiří Kalvach

Jeto pravda, na kterou ani Rakušan nemůže moc reagovat. Již 20 let klesají výdaje po policejní potřeby v této zemi. A je to vidět skoro všude. A příčina je někde jinde. Ve škoství, s pravidlech výchovy dětí a omezování práv učitelů i škol, základních. Moc se toho ve společnosti kazí, a jen se o tom žvaní. Nejdená se. Třeba o problémech s cikánskou komunitou. Pravda je někdy těžká, tak se potlačuje. Chyba! Stát na to nestačí, úředníci se bojí, přemrštěné nároky cikánských rodin jsou bagatelizovány a lidem to vadí. A stát nic. Nemravnosti v jednání a podvody některých vypočítavých cikánských matek se zamlčují, netrestají. A lidé to vidí, ale stát nic. Tak se divme, co se tu zhoršuje. Peníze na policii pak nebudou nikdy stačit.

Středa, 10. července 2024, 10:53Odpovědět

Jaroslav Kronus

Proti sociálně vyloučeným lokalitám se bojuje tak, že vzniknou no-go zony :)...

Středa, 10. července 2024, 07:35Odpovědět

Bezpečnostní situace v kraji začíná být kritická, musí zasáhnout vláda, říká místostarosta Sokolova  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.