Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Soud potvrdil majiteli casina z Aše 6,5 roku za pokus o vraždu opilého muže

Za brutální zbití opilého muže baseballovou pálkou si majitel ašského casina Hung Son Nguyen odpyká 6,5 roku vězení. Trest za pokus o vraždu mu pravomocně potvrdil pražský vrchní soud. Odvolací senát zamítl jak odvolání státní zástupkyně, která žádala přísnější potrestání, tak i Nguyena, jenž naopak usiloval o kratší odnětí svobody.

Pan obžalovaný odškodnil zdravotní pojišťovnu i poškozeného, projevil mu lítost, osobně se mu omluvil a dokonce zajistil jeho matce a sestře práci. Můžeme potvrdit, že v podobných případech nejde o běžný postup," konstatovala soudkyně Michaela Pařízková. Dodala, že napadený muž "šel útoku trochu naproti, byť jednání obžalovaného to neomlouvá".

Nguyenovi hrozilo za pokus o vraždu deset až 18 let vězení. Plzeňský krajský soud v lednu vzhledem k okolnostem případu využil možnost mimořádného snížení trestu. Státní zastupitelství sice s tímto postupem souhlasilo, navrhovalo ale devět let za mřížemi. Poukázalo mimo jiné na to, že sebereflexi Nguyen projevil až před soudem, když předtím na policii opakovaně nemluvil pravdu.

„Pro oběť trestného činu není až tak rozhodující motivace odškodnění, ale to, že nějaké získá, což rozhodně není pravidlem," reagovala soudkyně.

Incident v Aši se stal v noci 18. dubna 2023 v kasinu, kam se snažil po předchozím vykázání dostat silně opilý třicetiletý muž. Vykopl skleněné dveře podniku, kde ho nejprve zbil zaměstnanec podniku. Toho soudy později potrestaly roční podmínkou za ublížení na zdraví. Když zaměstnanec bití zanechal, přistoupil k nezvanému hostu Nguyen a kovovou baseballovou pálkou ho velkou silou a s nápřahem opakovaně bil zejména do trupu a dvakrát také o hlavy.

Zbitý muž, který po útoku zůstal ležet v bezvědomí, utrpěl mimo jiné krvácení do mozku a vícečetné zlomeniny lebky. Nguyen ihned přivolal záchranáře, tvrdil jim ale, že zraněný muž zakopl na schodech. V casinu také smazal záznamy z kamer. „Každý den přemýšlím nad tím, proč se to stalo. Nerozumím tomu, vůbec nechápu, proč jsem to tehdy udělal," řekl soudcům osmatřicetiletý majitel casina, který v Česku žije od dětství.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, soud, vražda,

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud potvrdil majiteli casina z Aše 6,5 roku za pokus o vraždu opilého muže  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.