Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sokolovská uhelná se dohodla na kolektivní smlouvě, mzdy letos nezvýší

Sokolovská uhelná a sesterská SUAS Group uzavřely s odbory kolektivní smlouvy pro letošní rok. Zatímco v minulých letech bylo pravidlem, že mzdy zaměstnanců těžební a energetické skupiny rostly, pro letošek se s nárůstem mezd nepočítá. Důvodem je situace na energetickém trhu, oznámila dnes společnost v tiskové zprávě. Přislíbila podrobnější vyjádření svého vedení.

„Nejvíce sledovanou částí kolektivní smlouvy je vždy mzdová oblast. Bohužel se nepodařilo dohodnout nárůst mzdy proti roku 2023, a to z důvodu zhoršujících se podmínek v odvětví energetiky a postavení naši společnosti na trhu hlavních komodit. V roce 2024 zaměstnanci Sokolovské uhelné budou mít i nadále k dispozici sociální fond, v rámci kterého se počítá s částkou 700 korun měsíčně na každého zaměstnance. Firma do sociálního fondu vloží zhruba 15 milionů korun, což zahrnuje mimo jiné i 1,6 milionu korun na dětskou rekreaci a rodinnou rekreaci našich zaměstnanců v zařízení tábora ve Svojšíně," uvedl předseda Sdružení odborových organizací Sokolovské uhelné Jan Smolka. I přes letošní stagnaci mezd mají firmy skupiny Sokolovské uhelné v regionu dlouhodobě nadprůměrné mzdy.

Skupina firem Sokolovské uhelné vykázala v roce 2022 zisk téměř 2,3 miliardy korun, zatímco rok předtím byla v mírné ztrátě 96 milionů korun. Na konci loňského roku firma očekávala, že rok 2023 skončí ještě ziskem, pro letošní rok jsou ale odhady nejisté a firma, které je v postupném přechodu od těžby a zpracování uhlí k jiným aktivitám, chce udržet alespoň vyrovnané hospodaření.

Vyjednávání o kolektivní smlouvě bylo letos komplikovanější. „Zatímco se v minulých letech uzavírala jedna kolektivní smlouva, letos se jednalo o pěti smlouvách za účasti dvou odborových organizací a sdružení, které je zastřešuje,“ uvedla personální ředitelka SUAS GROUP a Sokolovské uhelné Pavlína Havlanová. Smlouvy podle ní tak odrážejí specifika některých společností a v řadě parametrů se mírně liší.

Významnou změnou v benefitech je poskytování nepeněžního příspěvku na stravu. Jeho výše se v jednotlivých společnostech s uzavřenou kolektivní smlouvou může lišit. Tento příspěvek je možné v souladu s legislativou čerpat pouze samostatně, není možné ho kombinovat s příspěvkem do osobního účtu.

Další změnou v některých kolektivních smlouvách je možnost čerpání osobního účtu formou nového benefitního systému. „Předpokládáme, že se nově tento benefitní systém rozběhne v měsíci dubnu. V současné době finalizujeme přípravy smluv s benefitní společností a následovat bude informační kampaň pro naše zaměstnance," dodala Havlanová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SUAS Group

Štítky ČR, uhlí, energie, odbory, Sokolovská uhelná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolovská uhelná se dohodla na kolektivní smlouvě, mzdy letos nezvýší  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.