Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Karlovarské letiště očekává letos nižší ztrátu díky novým linkám

Mezinárodní letiště v Karlových Varech očekává letos hospodářskou ztrátu 20 milionů korun. Mělo by to být méně než loni. Pomoci by měly nové letecké linky do Tuniska a Izraele, díky kterým se počítá s odbavením až čtyřikrát většího množství cestujících ve srovnání z předchozím rokem. Majitel areálu, kterým je Karlovarský kraj, přispěje letišti i letos na pokrytí ztrát, řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

„Karlovarské letiště je kvůli absenci letecké dopravy v minulých letech zejména ve vztahu ke covidu i ke krizi na Ukrajině ztrátové. V minulých letech ztráta činila někde kolem 25 milionů korun a nyní by se měla snižovat v souvislosti se zvýšením frekvence zejména charterových letů od května do října," řekl hejtman. Letiště bylo od roku 2020 více než dva roky bez pravidelných linek.

Kraj nyní uvolnil letišti na pokrytí ztrát v prvním pololetí necelých osm milionů korun. Další peníze dá v druhé polovině roku. Podle hejtmana půjde celkem asi o 20 milionů korun, stejně jako v přechozích letech. Kromě charterových letů má letiště příjem také z letecké školy či komerčních letů.

Na letošní hlavní sezonu je v plánu deset letů týdně. Létat se bude do sedmi destinací. Ke třem zemím, kam se létalo už loni, přibude Tunisko a Izrael. Ve většině půjde o charterové lety s cestovními kancelářemi, v případě Izraele to budou pravidelné linky. V loňském roce karlovarské letiště odbavilo zhruba 11 000 cestujících, letos by mělo jít o 40 000 turistů.

Zlepšit hospodaření letiště by mohlo i plánované rozšíření a prodloužení přistávací dráhy. Díky rozšíření by na něm mohla přistávat větší letadla s delším doletem, čímž by se zvýšila nabídka leteckých společností. Na úpravy dráhy chce kraj získat finanční prostředky od státu. Náklady se odhadují na více než miliardu korun.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Letiště Karlovy Vary

Štítky ČR, letectví, správa, hospodářství, letiště, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarské letiště očekává letos nižší ztrátu díky novým linkám  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.