Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Fiala spojil ve vánočním projevu příští rok s nadějí, opozice proslov kritizuje

O naději v souvislosti s příštím rokem hovořil ve svém dnešním vánočním proslovu premiér Petr Fiala (ODS). Od roku 2024 očekává, že bude mnohem lepší než roky předcházející, to nejhorší má podle předsedy vlády Česko za sebou. Premiér připomněl i nedávnou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, která stála životy 14 lidí a útočníka. Podle opozičního hnutí ANO Fiala ukázal, že je odtržený od běžných lidí a odmítá si připustit odpovědnost za současnou situaci, koaliční politici projev chválí.

Zatímco v souvislosti s roky 2022 a 2023 v dřívějších projevech Fiala varoval, že budou těžké, příští rok spojuje s nadějí. Očekávané zlepšení pramení podle Fialy z toho, že by se mělo podařit dostat inflaci k hodnotám, které byly obvyklé ještě třeba před třemi lety. „Skončí neustálé zdražování a vaše reálné mzdy začnou opět růst," uvedl Fiala.

Za dobrou zprávu označil i to, že deficit veřejných financí poklesne díky úspornému balíčku a dalším rozhodnutím vlády na 2,2 procenta HDP z letošních 3,6 procenta HDP. Hodnota pod tři procenta je obecně uznávaný ukazatel dobrého hospodaření státu, zdůraznil.

Kabinet slibuje rekordní investice, mimo jiné do dopravní infrastruktury či bezpečnosti a obrany. Fiala očekává, že se začnou pozitivně projevovat pozitivní změny ve školství. Kabinet chce pokračovat v nezbytných krocích k udržení kvality a dostupnosti zdravotní péče a dokončit důchodovou reformu.

Předchozí období podle Fialy nebylo lehké pro lidi ani vládu. Zdůraznil, že on i kabinet si plně uvědomují a vnímají, s čím vším se museli lidé vypořádat. „A chtěl bych vám poděkovat za to, že jste se s tím vším dokázali vyrovnat. I díky tomu jsme ty největší výzvy a krize společně zvládli," řekl.

Šéf stínové vlády opozičního hnutí ANO Karel Havlíček ČTK napsal, že Fiala je odtržený od běžných lidí a odmítá si připustit odpovědnost za současnou situaci. „Největší problém této vlády není to, že má tragické výsledky, ale to, že si to nechtějí připustit," uvedl. Vláda se podle něj místo přiznání chyb chytá každého stébla a s pomocí marketingových frází vysvětluje, jak dobře vše ustála.

Koaliční politici oceňují vyváženost projevu nebo to, že Fiala nelakoval věci narůžovo. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ČTK napsal, že projev byl realistický, vyvážený a velmi lidský. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) vyzdvihla, že proslov obsahoval vizi, představení řešení i optimistický výhled do budoucna.

Fiala dnes přednesl projev v termínu, který do loňska volil bývalý prezident Miloš Zeman. V předchozích letech mluvil Fiala k národu 1. ledna, nyní však dal přednost prezidentu Petru Pavlovi, který se rozhodl vrátit k tradici novoročních projevů. Již 18. prosince přednesl adventní projev šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky petr fiala, proslov, česko

Fiala spojil ve vánočním projevu příští rok s nadějí, opozice proslov kritizuje  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.