Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Co vše skrývá černá skládka? Rozboru jedné takové jsme se zúčastnili

Na začátku září se pracovníci společnosti EKO-KOM sešli, aby se pustili do rozboru a následné likvidace jedné z mnoha černých skládek, kterých jsou na území celé České republiky stovky. Rozbory černých skládek jsou pro EKO-KOM poměrně novinkou, začal je provádět teprve se zavedením povinnosti hradit náklady na úklid takzvaného litteringu.

Pracovníci roztřídili během osmi hodin přes tunu odpadu

Pracovníci se u černé skládky sešli po osmé hodině ranní a po krátké poradě se pustili do jejího rozboru. Na místě pracovali celých osm hodin, během kterých roztřídili přes jednu tunu odpadu. „Celá analýza trvala asi osm hodin a celkem bylo odvezeno 1020 kilogramů odpadu,“ popsala pro redakci Drbny mluvčí společnosti EKO-KOM Lucie Müllerová.

Podle společnosti EKO-KOM, která se mimo jiné zabývá i problematikou černých skládek, šlo spíš o větší černou skládku. „V tomto případě se jednalo spíše o větší černou skládku, ty menší mívají do 500 kilogramů, ty větší pak nad 500 kilogramů. Je to ale velmi individuální a záleží na složení, hromada sutin bude vážit více než hromada pytlů,“ uvedla mluvčí.

Odpad nalezený na černé skládce se skládal ze dvou částí. Velkou část z něj tvořily plastové izolační kabely, které nejsou recyklovatelné a poputjí do spalovny. Těchto plastových trubek bylo celkem 380 kilogramů. Ostatního odpadu bylo 640 kilo.

„Jelikož si nemůžeme být jisti, zda plastové trubky skutečně tvořily součást černé skládky, nebo zda byly pouze dočasně „odloženy“ z důvodu sousedící stavby, trubky jsme sice uklidili, nicméně je nezapočítáváme do analýzy. Materiálové složení je tedy bez započtení plastových trubek. Hmotnost kabelů byla stanovena dopočtem,“ vysvětlila mluvčí.

Poměr materiálů z rozebrané černé skládky:

• papír/lepenka: 4,3 %
• plasty: 6,8 %
• sklo: 4,0 %
• kovy: 2,7 %
• nápojový karton: 0,1 %
• textil: 7,1 %
• minerální odpad: 39,4 %
• nebezpečný odpad: 0,6 %
• elektroodpad: 1,5 %
• bioodpad: 1,3 %
• zbytkový odpad: 32,2 %

Seznam černých skládek neexistuje, pracovníci se o nich dozvídají různě

Analýza a úklid černých skládek probíhá vždy ve spolupráci s obcí, na jejímž území se skládka nachází. Informován je odbor životního prostředí, případně svozová firma či firma zajišťující úklid veřejné zeleně v dané obci. Náklady na likvidaci takových skládek jsou pak závislé na jejich velikosti a třeba i na tom, jak fyzicky dostupný je odpad pro pracovníky nebo těžkou techniku.

O existenci černých skládek se EKO-KOM dozvídá různými způsoby. „Od obcí, firem, či z aplikace ZmapujTo, která je jediná, o které víme, že sdružuje alespoň částečně mimo jiné černé skládky po republice na jednom místě,“ uvedla mluvčí a doplnila, že vzhledem k neexistenci jakéhokoliv oficiálního seznamu černých skládek se velmi těžko odhaduje jejich skutečný počet.

EKO-KOM provádí rozbory směsného komunálního odpadu a tříděných odpadů roky. „Rozbory černých skládek jsou pro nás sice pořád ještě relativní novinka, protože jsme je začali provádět teprve se zavedením povinnosti hradit náklady na úklid takzvaného litteringu. Nicméně nyní se i tyto rozbory, společně s rozbory dalších litteringových odpadů, budou muset zařadit po bok těch prvně zmiňovaných, jelikož bez nich bychom nebyli schopni správně stanovit podíl nákladů, které máme obcím hradit. I rozbory černých skládek tak již nyní provádíme pravidelně,“ uzavřela mluvčí společnosti EKO-KOM Lucie Müllerová.

Ohodnoť článek

Foto Ivo Spisar

Štítky skládka, rozbor, odpad, černá skládka, eko-kom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co vše skrývá černá skládka? Rozboru jedné takové jsme se zúčastnili  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.