Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Bývalé kulturní středisko v Aši na Chebsku město po letech opraví

V Aši na Chebsku začala přestavba bývalého Ašského kulturního střediska (AKS) na komunitní centrum. Zázemí v něm nově najdou místní spolky a neziskové organizace. Obnovou projdou také historické sály. Rekonstrukce památkově chráněného objektu postaveného na začátku minulého století vyjde na 130 milionů korun. S dokončením se počítá v březnu 2026, řekl ašský starosta Vítězslav Kokoř (ANO).

Na přestavbu budovy získala letos radnice dotaci 54 milionů korun od ministerstva pro místní rozvoj. Podmínkou ale bylo proinvestovat tuto částku do konce letošního roku.

„Váhali jsme, jestli to není šibeniční termín. Nakonec jsme se ale rozhodli, že AKS je naše historické kulturní dědictví a nemáme důstojný kulturní stánek, takže do té investice půjdeme," řekl starosta.

Pro třináctitisícové město tak půjde o největší investici v příštích letech. Peníze už na to má v rozpočtu připravené. Přispět na obnovu historické budovy budou moci také lidé prostřednictvím veřejné sbírky, kterou chce město vyhlásit na podzim.

Bývalé AKS je od roku 2019 na seznamu památkově chráněných objektů. Na rekonstrukční práce budou dohlížet památkáři. V přední části objektu jsou projektovány klubovny se zázemím, v prvním patře vzniknou prostory pro neziskové organizace. Modernizovaný velký sál bude k dispozici na pořádání plesů a koncertů, využívat by se mohl také jako tělocvična, a menší koncertní sál k pořádání kulturních akcí komornějšího rázu. Stavaři zbourají divadelní sál a místo něj postaví atrium s venkovním posezením. Projekt počítá s tím, že v místě bývalého videoklubu v přízemí bude klubovna - sociálně terapeutická dílna.

Budovu dal postavit v roce 1912 Tělocvičný spolek jako spolkový dům s tělocvičnou, kancelářemi, klubovnou a hospodou. Objekt ve stylu geometrické secese navrhl pravděpodobně ašský stavitel Ernst Hausner. Po roce 1925 zde vznikla jednoletá škola v duchu turnerského hnutí, což bylo německé tělovýchovné hnutí s nacionálním podtextem. V tělocvičně působil i pozdější válečný zločinec Konrád Henlein jakožto učitel tělocviku místního spolku, kterému dům patřil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Aš

Štítky ČR, správa, stavby, památky,

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalé kulturní středisko v Aši na Chebsku město po letech opraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.