Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lázně Jáchymov jsou znovu v kurzu. Hostů je stejně jako před covidem

Léčebné lázně Jáchymov se vracejí počtem, klientů a rozsahem péče do stavu před pandemií covidu-19. Podle generální ředitelky lázní Evy Zachariášové se společnosti podařilo překonat loňský rok zasažený energetickou krizí a už první údaje za letošek naznačují, že by mohlo jít o úspěšný rok, řekla.

Ročně do Jáchymova přijede za léčbou nebo wellness pobytem na 30 tisíc lidí. Dnes lázně Jáchymov slavnostně zahájily svou letošní hlavní sezonu, kromě jiného i rozšířením prohlídkové štoly o expozici o Jáchymovském pekle, tedy táborech nucených prací, které ve městě byly v 50. letech minulého století.

Loňský rok poznamenalo hlavně prudké zdražení cen energií. Jáchymovské lázně proto přes zimu na necelé tři měsíce uzavřeli hotel Běhounek. Chtěly tak uspořit náklady na energie v mimosezónním období a zároveň v období nejvyšších výdajů za teplo. „Čísla nám dávají za pravdu, že to byl dobrý krok. Vyplatilo se to a první kvartál letošního roku dopadl finančně a ekonomicky velice dobře. O zopakování tohoto kroku v letošním roce ale už neuvažujeme. Rozhodnutí bylo na základě cen energií, které byly bezprecedentní," uvedla Zachariášová.

"Loňský rok byl náročný, přesto se nám podařilo skončit v černých číslech. Dělali jsme různá opatření energetická, zlepšovali jsme procesy v rámci firmy a vyplatilo se to. V tuhle chvíli máme už čísla za první kvartál letošního roku. Dopadl velice dobře. To je pro nás strašně pozitivní, protože ten start do toho nového roku je klíčový. I druhý kvartál vypadá, že splníme předsevzetí, která jsme měli, a v podstatě to vidíme optimisticky. Vracíme se, a to i náladou mezi hosty, do roku 2019. A zájem vidíme ze všech stran," doplnila ředitelka lázní.

Proti roku 2019 se částečně změnila klientela. Prakticky zmizeli ruští hosté, na čísla z roku 2019 se začínají vracet hosté z arabských zemí i Německa. U nich se ale podle Zachariášové mění skladba, zatímco dříve bylo více starších hostů na léčebných pobytech, dnes do Jáchymova jezdí i mladší návštěvníci na kratší wellness pobyty. Mezi hosty lázní ale převažují pacienti na lázeňských pobytech hrazených zdravotními pojišťovnami. Takzvaní křížkaři tvoří 78 procent klientely lázní Jáchymov.

Růst ceny energií i celková vysoká inflace se projevila v nákladech firmy. Například u potravin, které lázně potřebují pro zajištění stravování klientů, byl nárůst velmi citelný. Muselo se to pak projevit i v cenách služeb. Léčebné lázně Jáchymov tak zdražily zhruba o osm až deset procent a s podobným růstem cen počítají i v dalším roce.

Na rozdíl od předcovidových dob se i v lázních v Jáchymově změnilo chování klientů. Méně plánují. „Doba, kdy lidé rezervují pobyty, se výrazně zkrátila. My jsme měli v minulosti pobídky, kdy jsme pomocí slevy motivovali lidi, aby si třeba půl roku dopředu pobyt koupili. V tuto chvíli ta sleva úplně postrádá smysl, protože půl roku dopředu rezervace opravdu žádné nejsou a ani lidi nemotivuje zlevnění pobytu. Výrazně se zkrátila doba objednávání u samoplátců a lidí, kteří jezdí na krátké pobyty. Je to opravdu tři čtyři dny předem," dodává generální ředitelka Léčebných lázní Jáchymov.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto TOP 09

Štítky Jáchymov, Karlovarský, Kraj, Lázně, Rekreace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lázně Jáchymov jsou znovu v kurzu. Hostů je stejně jako před covidem  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.