Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Karlovy Vary sloučí Lázeňské lesy a správu městských parků, má to zlepšit služby

Lázeňské lesy Karlovy Vary (LLKV) a Správa lázeňských parků (SLP) se od ledna spojí do jedné organizace. Město si od toho slibuje snížení nákladů a zlepšení služeb. Zaměstnance nové organizace také bude město moci využít na širší spektrum prací, jak v lesích, tak v lázeňských parcích. Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) se činnosti obou městských organizací částečně překrývají. Uvedla to dnes v tiskové zprávě.

Organizace vzniklá fúzí podniků ponese název Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary. Od propojení provozů si vedení magistrátu slibuje zrychlení a zkvalitnění služeb, jako je úklid odpadků nebo sekání trávy ve městě. Vyšší efektivity práce chce město dosáhnout díky střídavému využití zaměstnanců jak v lázeňských lesích, tak v parcích. Spojení a zjednodušení administrace rovněž znamená finanční úsporu, která do budoucna zajistí možnost zvýšení investic a další rozvoj. Stejná struktura příspěvkových organizací, kdy správa lesů a parků fungovala jako jedny technické služby, byla ve Varech nastavena až do roku 1968 a osvědčila se i v jiných velkých městech, například v Praze, uvedla primátorka.

Podle ní obě organizace využívají i podobnou nebo stejnou techniku. „Spojením lesů a parků tedy odpadá nutnost nakupovat stejnou techniku dvakrát,“ uvedla Pfeffer Ferklová. „Stejný princip platí i pro zaměstnance a služby. Zaměstnanci využívaní od jara do podzimu v lesích na pěstební práce mohou přes zimu pomáhat s úklidem ve městě, na pokácení rizikového stromu nebude nutné najímat externího těžaře, bude možné využít vlastního, což výrazně sníží náklady a urychlí práci," dodala primátorka.

Obě městské organizace dostávají provozní příspěvky od města. Příspěvek pro LLKV na letošní rok je po úpravě kvůli zvýšeným cenám energií sedm milionů korun, původně byl 4,5 milionu. Příspěvek pro SLP činí 34,2 milionu korun. I ten byl kvůli cenám energií zvýšen z původních 31,7 milionu korun. Obrat LLKV je 52 milionů korun, obrat SLP 63 milionů korun.

Spojení organizací projedná zastupitelstvo města 20. prosince. Ředitelem bude současný šéf LLKV, Stanislav Dvořák. „Aby vše dobře fungovalo, bude nutné nastavit jednotný účetní systém. Zavedeme nový program, který bude propojený jak s lesnickou evidencí, tak s přehledy využívanými v parcích. Práce se tak do budoucna výrazně zrychlí a zjednoduší,“ uvedl Dvořák.

Zaměstnanci obou organizací již byli o nastávající změně informováni. Jejich práva i povinnosti přecházejí v plném rozsahu na nového zaměstnavatele a zůstávají nedotčeny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, lesy, služby, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Vařeka

Nevím co si od toho mám slibovat.. Se SLP i LLkv jsem měl v minulosti diskuse ohledně bezohledného seřezávání stromů městské zeleně a prosazování smrku v lázeňském lese.

Středa, 30. listopadu 2022, 06:54Odpovědět

Karlovy Vary sloučí Lázeňské lesy a správu městských parků, má to zlepšit služby  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.