Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Karlovarský kraj stále bez koronaviru

Zatím ani jeden případ koronaviru nebyl zaznamenán v Karlovarském kraji. Na jednání bezpečnostní rady kraje to konstatovala ředitelka protiepidemického odboru Martina Prokopová.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis včera svolal mimořádné jednání Bezpečnostní rady Karlovarského kraje. Cílem bylo projednat aktuální situaci ohledně výskytu koronaviru COVID-19 v České republice a prověřit připravenost složek IZS a zdravotnických zařízení na případné zavlečení nákazy do našeho regionu. Jednání se kromě představitelů Karlovarského kraje zúčastnili také zástupci Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje, Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje, Krajského vojenského velitelství Karlovy Vary, Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje a přizváno bylo i vedení Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje. Ředitelka odboru protiepidemického Martina Prokopová potvrdila, že v Karlovarském kraji nebyl doposud potvrzen žádný případ výskytu koronaviru COVID-19. „Zaměstnanci krajské hygienické stanice evidují na 190 hlášení od občanů, přičemž ve většině případů se jedná o osoby, které se vrátily z postižených oblastí, hlavně pak z Itálie. Ve 4 případech pak byla krajskou hygienickou stanicí nařízena domácí karanténa,“ uvedla mluvčí kraje Veronika Svobodová.

Čtyři lidé letos zemřeli na chřipku

 Hejtman Petr Kubis potvrdil, že všechny složky, které mají na starosti ochranu veřejného zdraví, jsou proškoleny, jak mají v případě podezření na nákazu koronavirem postupovat. „Paradoxně v Karlovarském kraji od začátku roku zemřeli čtyři lidé na chřipku, proto není potřeba panikařit a podnikat speciální kroky, jako se například předzásobovat jídlem. V rámci dnešního jednání bezpečností rady jsme se domluvili na několika opatřeních. Pro starosty měst a obcí, ředitele škol a příspěvkových organizací v oblasti sociálních služeb jsme připravili na zítra informační setkání, v rámci něhož jim zástupci krajské hygienické stanice předají veškeré potřebné informace o koronaviru a zároveň budou zodpovídat případné dotazy,“ sdělil Petr Kubis s tím, že bude vydáno i doporučení ohledně zákazu vstupu do nemocnic a pobytových zařízení v kraji, kde jsou umístěni senioři. „Zákaz by platil na následujících 14 dní. Zároveň ještě vyšleme podnět na ministerstvo zdravotnictví, zdali by bylo možné rozšířit kapacitu národní referenční laboratoře, která provádí vyšetřování odebraných vzorků,“ upřesnil hejtman. Kraj rovněž řešil i objednávku respirátorů pro krajské nemocnice, policii a záchranáře. V současnosti je mezi zdravotní zařízení rozdistribuováno 1 700 kusů, další budou dodány průběžně v závislosti na kapacitě dodavatele.

Jak postupovat při podezřenína nákazu

Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje již v minulém týdnu připravila ve spolupráci s krajem a Karlovarskou krajskou nemocnicí pro občany navracející se ze zahraničí informace, jak postupovat v případě podezření na nákazu koronavirem. „V rámci zajištění co největší informovanosti byly pokyny uveřejněny nejenom na webových stránkách kraje a předány médiím, ale také rozeslány všem nemocnicím v regionu, lékárnám, praktickým lékařům pro děti a dorost, praktickým lékařům pro dospělé, školským zařízením a zároveň i všem starostům obcí na území kraje s žádostí o jejich propagaci. V případě, že bude mít občan obavy o svůj zdravotní stav, je třeba, aby telefonicky kontaktoval svého registrujícího lékaře nebo lékaře infekčního oddělení nemocnice v Karlových Varech, popřípadě krajskou hygienickou stanici, kde mu poskytnou informace o dalším postupu v závislosti na zjištěných skutečnostech,“ dodala Veronika Svobodová.

Kam volat

Veškeré aktuální informace ohledně koronaviru COVID-19 najdou občané rovněž na webu Ministerstva zdravotnictví ČR (www.mzcr.cz) a na internetových stránkách Státního zdravotního ústavu (www.szu.cz). Využít mohou také speciálně zřízenou informační linku Státního zdravotního ústavu, která je k dispozici nonstop na telefonních číslech 724 810 106 a 725 191 367.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay

Štítky Karlovarský kraj, COVID-19, Krajská hygienická stanice, rada, infekční onemocnění, Petr Kubis, Karlovy Vary, Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje, Hasičský záchranný sbor, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj stále bez koronaviru  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.