Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Mezinárodní tým policistů rozkrývá polskou skupinu, která obrala české důchodce o miliony korun

České a německé důchodce si cíleně vyhlédla organizovaná skupina z Polska. Pachatelé lstivě obrali seniory o cennosti a peníze, a to v celkové hodnotě asi sedm milionů korun. Poškozených je zatím dvacet, podle zástupců policie a státního zastupitelství ale nejde o konečné číslo.

Skupina z Polska telefonicky kontaktovala od března 2019 do října 2021 osoby v pokročilém věku. Pachatelé se vydávali za jejich blízké, například za vnučku či vnuka, kteří se ocitli v nesnázích. Následně seniory přesvědčovali o předání hotovosti nebo cenností. Na odkrývání činnosti organizované skupiny pracovala česká, německá i polská policie.

Případ se posunul minulý týden, kdy policie v Polsku zadržela dva členy původem z Česka a Polska. Oba skončili ve vazbě. Třetí z pachatelů je zatím na útěku. Podle vyšetřovatelů jde jen o začátek rozsáhlé činnosti. Celkem se česká policie zabývá další třicítkou případů, které by se práce skupiny mohly týkat. Náměstkyně ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezídia České republiky Radka Drexlerová uvedla, že existuje několik větví skupiny, která seniory systematicky obvolávala. 

„Většina poškozených je z Česka, většina důkazního materiálu proto pochází od nás. Bez propojení důkazů ze všech tří zemí by se ale nemohl uskutečnit zátah, kdy byli na území Polské republiky v minulém týdnu zadrženi dva členové organizované skupiny," uvedla dnes státní zástupkyně Městského státního zastupitelství v Brně, které případ za českou stranu dozoruje, Jana Znojilová.  

Pachatelé při svých činech používali takzvanou legendu vnuk. „Využívali dobrosrdečnosti a v dobrém slova smyslu i naivity seniorů. Prohlásili se za jejich vnučku a žádali je o peníze například na výhodnou koupi motorového vozidla či nemovitosti. Nebo že jsou u notáře a potřebují zaplatit poplatky. Senioři si mysleli, že skutečně hovoří se svým vnukem, pachatelům následně peníze předávali přes lidi, kteří si pro ně dojeli. Mnohdy jim vydali i vysoké částky," popsala Drexlerová. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Polsko, Německo, kriminalita, podvod, policie, peníze, Státní zastupitelství ČR, Česko, Policejní prezidium České republiky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní tým policistů rozkrývá polskou skupinu, která obrala české důchodce o miliony korun  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.