Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Karlovarský kraj převezme sociální službu Vilík v Chebu, plánuje zde investice

Karlovarský kraj od roku 2023 převezme sociální zařízení Vilík v Chebu, které se zaměřuje na péči o mladé klienty s mentálním a kombinovaným postižením. V areálu, který dosud provozovalo město Cheb, plánuje kraj investice.

„V roce 2022 se bude pracovat na převzetí, převzetí majetku, zaměstnanců, klientů i pozemku. Od roku 2023 bude tuto službu provozovat kraj. A naším záměrem je tam vybudovat menší komunitní službu pro podobnou cílovou skupinu, například pro děti s poruchami autistického spektra. V zahradě by mělo vzniknout nové zařízení, menší, komunitního typu s tím, že z té stávající vily bychom udělali zázemí. Takový je záměr a máme na to už dnes rezervované peníze v dotačním programu IROP,“ uvedl krajský radní pro sociální věci Robert Pisár (STAN).

Kraj má v programu IROP příslib zhruba 60 milionů korun. Ne všechno by ale mělo jít na investice do Chebu. Kraj chce vybudovat podobnou službu i v Karlových Varech nebo v jejich okolí.

Sociální zařízení pro lidi s mentálním postižením provozuje v naprosté většině v regionu Karlovarský kraj. Vilík v Chebu byl spíše výjimkou, protože ho provozovalo město. Jenže pro Cheb, který hospodaří s rozpočtem okolo jedné miliardy korun a provozuje i další sociální služby ve městě, byly provozní náklady zátěží. Roční náklady na chod zařízení Vilík byly přes 11 milionů korun, město z toho hradilo asi 6,2 milionu.

Zařízení, které pečuje především o děti a mladé klienty s mentálním nebo kombinovaným postižením, má kapacitu pro 13 klientů. Většina z nich není z Chebu. Jejich přesunutí do jiných zařízení by ebylo vhodné. Krajská zařízení Pata na Ašsku nebo Mariánská pečují spíše o klienty dospělé.

Podle Pisára se ale o konkrétní budoucí podobě zařízení Vilík v Chebu ještě diskutuje. Je tak možné, že by se podoba služby mohla částečně změnit, zvažuje se i možnost chráněného bydlení nebo kombinované služby.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kr-karlovarsky

Štítky ČR, správa, sociální, Cheb, Karlovarský, Karlovarský kraj, investice, Starostové a nezávislí, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj převezme sociální službu Vilík v Chebu, plánuje zde investice  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.