Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Karlovarské letiště nově povede Alice Justina Undus, nahradí Černého

Novou jednatelkou společnosti Letiště Karlovy Vary byla zvolena Alice Justina Undus. Rozhodla o tom Rada Karlovarského kraje na základě doporučení komise ve výběrovém řízení. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková. V předchozím období vedl karlovarské letiště současný předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos. Po jeho odchodu loni v srpnu převzal řízení letiště jeho tehdejší provozní ředitel Václav Černý.

Do výběrového řízení se přihlásili celkem tři uchazeči včetně současného jednatele Černého. Ve výběrové komisi, která posuzovala jednotlivé uchazeče, byli také zástupci Odboru civilního letectví ministerstva dopravy a Úřadu pro civilní letectví.

Nová jednatelka Undus dosud působila jako viceprezidentka společnosti Aero Vodochody Aerospace. "Pevně věřím, že její zkušenosti z předchozího působení v Aeru Vodochody, ve Svazu českého leteckého průmyslu a v dozorčí radě Letiště Praha budou výhodou a přínosem pro řízení karlovarského letiště a pro jeho další rozvoj," uvedl neuvolněný krajský zastupitel Jan Bureš.

Karlovarské letiště je od počátku pandemie v minimálním provozu. Na jaře roku 2020 přestala létat jediná pravidelná linka mezi Karlovými Vary a Moskvou. Letišti pak nevyšel plán na charterové lety pro cestovní kancelář Čedok do bulharského Burgasu. Snížil se také počet letů letecké školy F Air, která dráhy rovněž využívá.

Letiště eviduje za loňský rok 600 cestujících výhradně z privátních letů a 8000 pohybů letadel. Doprava na letišti loni proti předchozímu roku vzrostla alespoň v létě, a to díky komerční letům spojeným s pořádáním Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Letos od května by podle vedení kraje měla začít fungovat pravidelná linka do Petrohradu, obnovit by se také měly lety do Moskvy.

Letiště dál pracuje na záměru prodloužení a rozšíření vzletové a přistávací dráhy. Letos by měla být hotová projektová dokumentace. Poté bude vlastník letiště hledat možnosti financování. Cena za prodloužení a rozšíření ranveje vzejde až z hotového projektu, náklady mohou vystoupat podle odhadů až k miliardě korun.

Předloni skončilo hospodaření letiště ve ztrátě zhruba 18 milionů korun. Loňský výsledek by podle karlovarského hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) měl dopadnout lépe, než byl původní hospodářský plán. Krajští radní v květnu rozhodli o tom, že letišti sníží nájemné na polovinu, aby ztráta nerostla.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richar Beneš

Štítky ČR, letectví, správa, letiště, personální, Karlovarský, Václav Černý, Letiště Václava Havla, Jana Pavlíková, Letiště Karlovy Vary, Karlovarský kraj, Aero Vodochody, Úřad pro civilní letectví, Moskva, Svaz českého leteckého průmyslu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarské letiště nově povede Alice Justina Undus, nahradí Černého  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.