Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Města na Karlovarsku připravují memorandum o dodávkách tepla od Sokolovské uhelné

Společné memorandum dodávce tepla minimálně do roku 2035 připravují se Sokolovskou uhelnou a. s. (SUAS) města Karlovy Vary, Chodov a Nová Role. Memorandum má na jedné straně pro města být zárukou dodávky tepla do budoucna, pro těžební firmu zase nabízí jistotu významných odběratelů tepla. Města navíc nemusí v současné době, kdy prudce rostou ceny energií, zajišťovat vlastní zdroje tepla. Memorandum by měla města schvalovat zřejmě v prosinci. 

Ve společném prohlášení SUAS deklaruje připravenost dodávat z elektráren ve Vřesové teplo nejméně do roku 2035. Memorandum zmiňuje i projekt Sokolovské uhelné na stavbu zařízení na spalování odpadu, který by mohl být alternativou k dosavadnímu uhlí a plynu.

Karlovy Vary, Chodov i Nová Role využívají k zásobování měst teplo dodávané přivaděčem z elektrárny ve Vřesové. Například Karlovy Vary si nechaly zpracovat studii možného vlastního zdroje tepla. Varianty počítaly jak s využitím plynu, tak i s částečným spalováním dřevní štěpky. Šlo by ale o investici v řádech stovek milionů korun s nejistým ekonomickým výsledkem.

Podle Trtka by memorandum mělo zajistit stabilní dodávky tepla a udržení centrálního zásobování teplem v lázeňském městě, které je nejekologičtější variantou. "Kdybychom se rozhodli pro vlastní zdroj, trvalo by to asi deset let, než by teplárna stála," uvedl náměstek karlovarské primátorky Tomáš Trtek (ANO).

Podobné argumenty zvažoval i Chodov. I ten je nyní napojen na přivaděč z Vřesové. "Nám to dává nějakou deseti- až patnáctiletou jistotu zdroje, který se nám v tuto chvíli budovat nechce. Zejména s ohledem na to, co se nyní děje ohledně zemního plynu," řekl starosta Chodova Patrik Pizinger (Místní). Městům to podle něj dá navíc prostor a čas investovat do místních rozvodů tepla.

Sokolovská uhelná se k připracovanému memorandu na dotaz novinářů zatím nechtěla vyjadřovat. Těžební firma ale už dříve oznámila, že v souvislosti s tlakem na ukončení využívání uhlí je připravena své elektrárny převést na spalování plynu. Sokolovská uhelná založila letos sesterskou skupinu SUAS Group, která má za úkol rozvoj oblastí, které by postupně nahradily těžbu a zpracování hnědého uhlí. SUAS Group představila i řadu projektů, které se orientují na ekologické zdroje energie, development, zpracování odpadu, ale třeba i projekt bateriového řetězce, spočívajícího ve výrobě i recyklaci elektrobaterií hlavně pro automobilový průmysl.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SUAS

Štítky ČR, teplo, firmy, Sokolovská uhelná, dodávky tepla, memorandum, Chodov, Karlovy Vary, Karlovarský kraj, Nová Role, elektrárna, projekt, Patrik Pizinger, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města na Karlovarsku připravují memorandum o dodávkách tepla od Sokolovské uhelné  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.