Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé ode dneška až do neděle nemohou žádat o pasy a občanské průkazy

Lidé od čtvrtka 29. července až do neděle 1. srpna nemohou žádat o vydání občanského průkazu a cestovního pasu. Stalo se tak z důvodu odstávky související s přípravou vydávání občanek s biometrickými údaji. V pátek a v sobotu pak nebude možné občanku nebo pas převzít. Povinnost zavedení biometrických údajů do občanek a pasů vychází z evropského nařízení. Nový typ průkazů se v Česku začne vydávat v pondělí.

Nový průkaz s bezkontaktním čipem

Odstávka byla naplnánovaná na dny, kdy mají vydávající úřady kratší úřední hodiny. Lidé tak ode dneška do neděle mohou žádat pouze o vydání občanky bez strojově čitelných údajů. Takový doklad však platí pouze měsíc.

Nový průkaz pak bude obsahovat bezkontaktní čip a právě na něm budou uloženy biometrické údaje. Také se ztíží možnost padělání a zneužívání průkazu. V informačním systému evidence občanských průkazů budou tyto biometrické údaje nejdéle devadesát dnů od vyrobení dokladu, a to kvůli případné reklamaci. Pak budou smazány, jelikož vytváření databáze s takovými údaji není povolené.

Pokud by biometrické údaje nebyly do občanských průkazů zavedeny, byly by průkazy použitelné pouze v Česku a nebylo by na nově vydávané doklady možné cestovat do zahraničí. Dosud platné občanky budou platit do skončení jejich platnosti, nejdéle do 3. srpna 2031. Občan s platným dokladem bez biometrických údajů s ním může cestovat po Evropské unii do konce platnosti dokladu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 7

Štítky ČR, správa, průkazy, odstávka, pas, občanský, občanský průkaz, Česko, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé ode dneška až do neděle nemohou žádat o pasy a občanské průkazy  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.