Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Covid už nás naučil nejásat předčasně, říká starosta města, které bylo v nákaze první i poslední

V České republice nenajdete okres, který by za poslední měsíce zažil takové extrémy, jako právě Cheb. Vánoce si ještě všichni užívali a vypadalo to velmi nadějně, jenže pak se čísla dramaticky zvedla a západočeské město se rázem stalo odstrašujícím příkladem pro všechny. S nákazou se osobně nebo u svých blízkých setkal skoro každý. Nálada ve městě byla pesimistická a plná strachu. Dnes je situace přesně opačná. Starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM) přiznává, že jestli ho pandemie něco naučila, tak to, že jásání by bylo předčasné.

„Zanechalo to ve mně tu zkušenost, že není na místě hned jásat, protože situace se může velmi rychle zvrtnout. Zároveň je těžké dohledávat, v jaké míře různá opatření fungují a co je vlastně tou samotnou příčinou, ať už zlepšení nebo zhoršení situace. Jestli z toho mám nějaké pocity, tak absolutní nejistotu a logickou racionální neuchopitelnost,“ tak popisuje své poznatky starosta Chebu Antonín Jalovec.

Druhým dechem dodává, že ve městě se zhruba 32 tisíci obyvateli byste jen těžko hledali někoho, komu se covid-19 vyhýbal. „Skoro každý člověk v Chebu se setkal s tím, že jeho známý nebo rodinný příslušník měl s koronavirem velmi vážné zdravotní problémy či dokonce zemřel, a to se projevovalo i v atmosféře města. Nálada byla velmi pesimistická a lidé se opravdu báli, co s nimi bude,“ říká Jalovec.

Situace se postupně vymykala kontrole. Místní nemocnice už nezvládala nápor pacientů. Na jejich převoz do pár kilometrů vzdáleného Německa vedení kraje opakovaně apelovalo. Vše vyústilo v osobní návštěvu dnes už bývalého ministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO), který reagoval následovně: „Na téma o spolupráci s Německem máme poněkud odlišný pohled. Vnímám argumenty ministerstva, že pokud jsou k dispozici národní zdroje, tak primárně budeme využívat hlavně je.“ Pacienty tak sanitky i vrtulník převážel do jiných zdravotnických zařízení, mnohdy na druhý konec republiky.

Návštěvu ministra Blatného v Chebu vnímají politici většinou kriticky

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes v chebské nemocnici slíbil zajistit příchod tří lékařů internistů, kteří budou pomáhat přetíženému zdravotnickému personálu. Dále vysvětlil, že pokud se dokáže o české pacienty postarat Česká...

„Nechali nás úplně ve štychu.“

Na optimismu nepřidaly ani kroky vlády, o kterých se zde mnohdy dozvídali až skrze novináře. „Byly velké rozdíly na jednotlivých úrovních. Musím ocenit spolupráci s Karlovarským krajem, kde máme výbornou komunikaci a informace proudí skvěle, a to od hejtmana, přes jednotlivé odbory, až po obce. Nabídka spolupráce byla i z Německa, ale na úrovni centrální vlády to byla naprostá tragédie,“ kroutí hlavou starosta.

Podle něj, když už od vlády něco přijde, jde o chaotické, zmatené a častokrát nedomyšlené nařízení. Únorovou uzavírku tří okresů, mezi které spadalo i Chebsko, s nimi údajně nikdo ani nediskutoval.

„Nikdo to s námi neprojednával, nikdo se neptal na názor. To samé s distribucí ochranných prostředků, kdy to hodili na nás. Nedostali jsme na to ani korunu, přesto jsme to museli někde skladovat, zajistit rozvoz a podobně. V tomto ohledu nás nechali úplně ve štychu,“ postěžoval si.

Přišla ona uzávěra okresu pozdě? Podle mnohých ano, protože hlavní vlna nákazy už těmito regiony prošla. „Mohu doložit daty, že se ta čísla u nás začala docela výrazně propadat ještě předtím, než se mohl projevit výsledný efekt uzávěry okresů. Určitě ta uzávěra ale přispěla k tomu, že ten pokles byl o něco rychlejší a razantnější. Nejsem sice žádný epidemiolog, ale když si vezmu, že jsme v Chebu před měsícem měli pět tisíc lidí, kteří covidem prokazatelně prošli, další bezpříznakově a řadu lidí už máme naočkovanou, tak jsem opravdu přesvědčen, že klasický covid už nemá u nás co brát," konstatoval Jalovec.

„Je to už dlouhá doba a lidé jsou z toho vyčerpaní.“

Jako v mnoha případech i v Chebu najdete ty, kteří opatření respektují a ty, kterým už došla trpělivost. To bylo znát i například na reakcích, kdy členové Komunitního osvětového společenství nakreslili na náměstí křížky. Každý za jednu oběť pandemie.

Křížky jako symbol piety i nenávisti, na dobrovolníky z Chebu se snáší vlna nenávistných komentářů

Začalo to na Staroměstském náměstí v Praze, kde hnutí Milion chvilek nechalo na zem nasprejovat přes 24 tisíc křížků. Každý za jednu oběť koronaviru. Postupně se k tomuto happeningu začala přidávat i další města napříč republikou. Mezi nimi také...

„Ta doba je dlouhá a lidé jsou z toho už vyčerpaní. Sám to vidím i na sociálních sítích, že lidé často reagují podrážděně, emocionálně a je toho na ně už moc. Je to už velmi dlouhá doba a ochota dodržovat pravidla neustále klesá. Přesto jsou tu lidé, kteří se snaží udělat něco pozitivního a něco podniknout. 1. května jsme tu například měli srdce na náměstí, které složili dobrovolníci z kamínků jako hezkou připomínku, že i Cheb má svou budoucnost a vše překonáme,“ doufá starosta.

Foto z facebookové skupiny "Cheb ve fotkách a názorech"

S příchodem jara přichází do města i pozitivní nálada, ke které mají místní pádný důvod. Pode údajů ministerstva zdravotnictví se za poslední týden prokázala nákaza na Chebsku v pouhých osmi případech.

„Aktuální čísla jsou naprosto fantastická! Ani se mi tomu skoro nechce věřit. Aktuálně jsme na zhruba dvaceti aktivních případech a běžně nám přibývá několik jednotek případů týdně. Jsou to skvělé zprávy, ale zkušenosti už nás naučily nejásat předčasně. Všichni víme, jak to vypadalo například na jižní Moravě. V listopadu na tom byla tragicky, před měsícem ji všichni chválili, jak je na tom skvěle a teď je opět jedna z nejhorších,“ zdůrazňuje Jalovec.

Opatření se postupně rozvolňují a brzy se budeme moci opět společně setkávat. Důležité je však nezapomenout na to, jak to dopadlo loni a s velkým sebezapřením si tu roušku ještě občas nasadit.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Antonín Jalovec

Štítky Cheb, rozhovor, Antonín Jalovec, epidemie, koronavirus, COVID-19, infekční onemocnění, Česko, Vánoce, Německo, vláda, Jan Blatný, okres Cheb, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid už nás naučil nejásat předčasně, říká starosta města, které bylo v nákaze první i poslední  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.