Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Křížky jako symbol piety i nenávisti, na dobrovolníky z Chebu se snáší vlna nenávistných komentářů

Začalo to na Staroměstském náměstí v Praze, kde hnutí Milion chvilek nechalo na zem nasprejovat přes 24 tisíc křížků. Každý za jednu oběť koronaviru. Postupně se k tomuto happeningu začala přidávat i další města napříč republikou. Mezi nimi také Cheb, který někteří nazývali českým Bergamem. Do dnešního dne si tu pandemie vyžádala 194 lidských životů. Členové komunitního osvětového společenství (KOS) v Chebu se rozhodli do akce zapojit také. Pro mnohé je to totiž jediná možnost, jak se se svými blízkými alespoň symbolicky rozloučit. Bez kritiky a nadávek se to ale neobešlo.

Od začátku pandemie se na Chebsku nakazilo 5 065 lidí, nynější počet aktivních případů je 77. Situace se pomalu zlepšuje a nových nákaz přibývá čím dál méně. Ještě před několika týdny byla ale situace naprosto opačná. Cheb byl odstrašujícím příkladem, kde denně přibývalo až 1 100 případů na 100 tisíc obyvatel. Nyní se zdá, že je to nejhorší už pryč a město se podle starosty vnitřně promořilo. Je tak čas na rekapitulaci a ohlédnutí se zpět. Připomenout si oběti pandemie chtěli také dobrovolníci z místního spolku a vybrali si pro tuto vzpomínku nynější období Velikonoc.

„Možnosti rozloučit se, vyjádřit úctu, zažít si rituál rozloučení jsou v současné chvíli omezené. Sami jsme si to uvědomili, když jsme volali přátelům do Prahy, aby nám tam našeho blízkého taky napsali a položili kytičku. Došlo nám, že by možná tuhle potřebu měli i lidé tady u nás na západě. Pieta je něco co do našich životů patří stejně jako smrt. Vnímáme ji jako způsob, který nám všem může pomoci vyrovnat se se smutkem a ztrátou našich blízkých,“ říká Jindřich Novák, předseda spolku KOS

Akci podporuje i vedení radnice. Bez konfliktů se ale bohužel akce neobešla. „Při kreslení křížů jsem se na náměstí sešel s lidmi, kteří toho pro Cheb dělají strašně moc. Třeba ve svém volném čase nakoupí za své peníze křídové spreje a hodinu malují na plochu náměstí kříže  jako připomínku Chebanů zemřelých na covid,“ uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM).

Zároveň dodal, že jakmile se fotografie z akce dostaly mezi lidi prostřednictví sociálních sítí, nastala mohutná záplava nenávistných komentářů od lidí ze širokého okolí.

„Možná jim křivdím, ale ani u jednoho z nich si nejsem vědom, že by zorganizoval jakoukoliv charitativní akci, přišel s podnětem, jak zlepšit život v Chebu, nabídl své síly ke zvládnutí epidemie. Zato mají naprosto jasno, že je zvolená připomínka obětí koronaviru urážlivá a raději by se prý měly sázet stromy, že by se měly připomínat i oběti rakoviny nebo infarktu, že se takovou akcí její účastníci jen zviditelňují,“ neskrýval starosta svůj údiv.

Někteří tvrdí, že jde o kampaň, druzí dokonce neváhali napsat cosi o aprílovém žertu a další nešli pro nadávky daleko. Na druhou stranu ti, kteří o někoho přišli tuto iniciativu vítají.

„Na covid mi z okruhu mých přátel a známých zemřelo 12 lidí. S pěti z nich jsem se nemohla ani rozloučit, protože bylo omezení počtu lidí na pohřbech a zavřené okresy. Děkuji za tuto připomínku,“ napsala paní Jana N.

Během února přišla o otce také Ivana W. Do dnešního dne neměla možnost jej ani pohřbít. „Maminka i bratr měli taktéž koronavirus s těžkým průběhem. Urna leží někde na chebském hřbitově ve skladu. Tohle je pro mě gesto a jediná možnost, jak se teď nějakým způsobem s tátou alespoň symbolicky rozloučit. Jsem za to vděčná. Všem, co tu nadávají přeji, aby nic podobného nemuseli nikdy zažít,“ uzavírá v diskuzi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Antonína Jalovce

Štítky pieta, covid, koronavirus, Cheb, křížky, oběti, COVID-19, pandemie, Praha, Milion Chvilek, Bergamo, Staroměstské náměstí, Velikonoce, okres Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křížky jako symbol piety i nenávisti, na dobrovolníky z Chebu se snáší vlna nenávistných komentářů  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.