Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vzácný bukač se potuloval v ulicích města, nyní se mohl opět vrátit do přírody

Zhruba před dvěma měsíci našel vysíleného opeřence školník z Chodova. Bukač velký je kriticky ohrožený živočich a spatřit jej vůbec není jednoduché. I proto jeho nález pracovníky záchranné stanice velmi překvapil. Po dvou měsících v jejich péči se nyní opět mohl vrátit do přírody.

Drosera měla a má v péči desítky zvířat a řadu z nich se jí úspěšně podařilo vrátit zpět do přírody. Město Chodov se stanicí dlouhodobě spolupracuje a pravidelně ji finančně podporuje.

Na bukače velkého narazil školník v zasněžených ulicích Chodova už 16. února. Zvíře se mu podařilo odchytit a spolu s dcerou se o něj postaralli, dokud si pro něj nepřijeli odborníci. Pták sice nebyl zraněný, byl však velmi vystrašený a vysílený. Pomoc mu poskytli v bublavské Záchranné stanici handicapovaných živočichů Drosera. Bukač zprvu odmítal přijímat potravu, rychle si to ale rozmyslel a nepohrdl drobnými rybkami či kuřaty. Po týdnech svědomité péče se mohl konečně vrátit do přírody.

Zakladatel a správce stanice Vladimír Tomáš Smolík vybral jako vhodnou lokalitu vodní nádrž u cesty ve směru do Staré Chodovské. „Je to blízko lokality, kde byl nalezen,“ poznamenal s tím, že hlas bukače častokrát slyšel, ale na vlastní oči ho ve volné přírodě ještě nespatřil. „V rákosí je prakticky neviditelný,“ vysvětlil správce, proč je vzácné tohoto ptáka zahlédnout.

Bukač patří mezi brodivé ptáky. Žije skrytě v hustém porostu, se kterým dokonale splývá díky krycímu zbarvení. Proto bukače spíše uslyšíme, než uvidíme. Jeho zvukové projevy jsou hlasité a dunivé, možná i proto vznikly pověsti o hejkalech a strašidlech. Hnízdo si staví z rákosí v mělké vodě. V Česku patří mezi kriticky ohrožené druhy.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MÚ Chodov | Zdroj MÚ Chodov

Štítky Drosera, záchranná stanice živočichů, Bukač, Chodov, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzácný bukač se potuloval v ulicích města, nyní se mohl opět vrátit do přírody  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.