Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Krizový intervent je tu pro všechny, pro pacienty i vyčerpané zdravotníky

Někdo může říct, že je Tomáš Eisenkolb obyčejný policista, ale není tomu tak. Pracuje jako krizový intervent a pomáhá i v Karlovarské krajské nemocnici. Povídá si s pacienty, kteří často propadají panice, když vidí vedle sebe na pokoji druhé umírat. Stejně tak poskytuje psychickou oporu i zdravotníkům.

„Krizová intervence byla primárně zřízená pro oběti trestných činů nebo oběti, které jsou zasažené mimořádnou událostí. Dopravní nehody, sebevraždy, vraždy. V rámci krizové intervence jsme byli v listopadu požádáni našim vedením, zda bychom mohli naši činnost vykonávat i v nemocnici,“ vysvětluje krizový intervent Policie ČR Tomáš Eisenkolb.

A potvrzuje slova zdravotníků, kterým pod rukama nikdy neumíralo tolik lidí jako teď. Na oddělení, kde zemřeli tři lidé za celý rok, jich je najdou i pět jen během víkendu. „Na personál a zdravotníky je to obrovská emocionální zátěž. Nejčastější otázka, kterou si kladou je, jestli pro pacienty udělali vše. Zda nemohli udělat víc,“ popisuje Eisenkolb.

Sami zdravotníci chtějí být také doma se svými rodinami, často se kvůli tomu i hádají s partnery. Na jaře jim lidé tleskali z oken po celé zemi, nyní řada z nich píše nenávistné komentáře.

„Zdravotníci upřednostňují práci před rodinou. Narodili se jako zdravotníci a obětují tomu všechen svůj čas. Probíhá u nich obrovská naštvanost. Je tam patrná míra deprese z těch negativních komentářů, kdy dělají první poslední pro pacienty, a přesto se najdou jedinci, kteří se snaží jejich práci dehonestovat. I to je další míra zátěže, emocionální zátěž. Ta společnost nemá mnohdy ověřená fakta a jen uráží,“ konstatuje intervent.

Náročné je to i pro pacienty, kteří chtějí být už v pořádku doma. Někteří jsou tu krátce a uzdraví se, další leží v nemocnici i měsíc a sledují, jak vedle na lůžku jiný umírá.

„Na pacienta působí řada faktorů. Už jen to, že je v cizím prostředí je pro něj náročné. Ten vývoj se kolikrát u nich nelepší a dostávají se do těžkých psychických stavů. To může často vést k posttraumatické stresové poruše,“ upozorňuje Eisenkolb.

Nemocnice se rozhodla postupně zveřejňovat výpovědi pracovníků z terénu. Výpovědi, které by měl každý z nás slyšet.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karlovarská krajská nemocnice

Štítky Karlovarská krajská nemocnice, koronavirus, covid-19, krizový intervent, policie, výpověď, zdravotníci, pandemie, Karlovy Vary, zdravotnický pracovník, pacient, nemocnice, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krizový intervent je tu pro všechny, pro pacienty i vyčerpané zdravotníky  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.