Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Po deseti letech je tu opět sčítání lidu, proběhne online i přes klasické formuláře

Sčítání lidu se kromě České republiky odehraje i na území desítky států, včetně většiny členů Evropské unie. U nás odstartuje v sobotu 27. března. Získané informace mají pomoci v následujících letech s rozvojem regionů, jako je například stavba nových bytů nebo otázka dopravní obslužnosti. Podobné sčítání se u nás pravidelně koná už více než 150 let.

V letošním sčítání lidu budou obyvatelé Česka vyplňovat zhruba o polovinu údajů méně než před deseti lety. Lidé se do formuláře přihlásí číslem občanského průkazu či pasu, přes bankovní nebo elektronickou identitu či přes datovou schránku

Plánování bytové výstavby, trasy linek MHD i podklady pro hasiče. To všechno a mnohem více by se neobešlo bez potřebných a komplexních informací. Sčítání lidu se koná pravidelně každých deset let.

„Je těžko představitelné, že by společnost mohla fungovat, aniž by o sobě měla ucelené informace. Výsledky pak pomáhají v mnoha sférách – například při plánování dopravy, kapacit ve zdravotnických zařízeních nebo při tvorbě územních plánů,“ říká předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček.

Data slouží k plánování rozvoje sociálních služeb

Velkou výzvou je bezesporu stárnutí obyvatelstva. Tato problematika se nejvíce týká právě Karlovarského kraje. S věkem přichází i zdravotní potíže a omezení, proto je důležité zajistit odpovídající péči pro seniory. Za posledních osm let se zvýšil o 50 procent podíl těch, kteří využili pečovatelské služby. Na základě sčítání lidu by mělo vedení kraje získat potřebné podklady a podle se pak mohou zaměřit na lokality, kde jsou tyto služby potřebné. Jako se tomu ukázalo například v Nejdku.

 „V roce 2018 byl v Nejdku otevřen kamenný hospic, který je součástí zařízení následné rehabilitační a hospicové péče REHOS. Pro klienty je zde připraveno 23 lůžek paliativní péče,“ uvádí Jaroslava Šenitková, ředitelka Krajské správy ČSÚ v Karlových Varech.

Rozvoj dopravy

V neposlední řadě slouží nashromážděná data i v oblasti dopravy. Karlovarský kraj je sice druhým nejmenším v republice, ale rozhodně to neznamená, že by kvalitní silnice a dopravní obslužnost potřeboval o to méně. Potřeby lidí a jejich nároky se stále mění. To se odráží hlavně u odlivu lidí z venkovských oblastí do větších měst. V minulém roce tak například přibyl sobotní večerní spoj z Prahy do Chebu. Inovací prošel také systém nákupu jízdenek.

 „Od 1. září 2020 jezdí nově rychlovlak Pendolino i do Karlových Varů. Dosud jezdil pouze do Chebu a do Františkových Lázní. Nová data o dojížďce a vyjížďce ze Sčítání 2021 mohou dobře posloužit k dalšímu vylepšení dopravy v našem kraji,“ dodává Šenitková.

Sčítání 2021 je povinné pro všechny osoby, které mají k rozhodnému okamžiku trvalý nebo přechodný pobyt nad 90 dnů na území ČR. Za osoby mladší 18 let, osoby omezené ve svéprávnosti apod. provádí sečtení jejich zákonný zástupce, opatrovník nebo osoba k tomu oprávněná. Sčítání se týká i cizinců přítomných v ČR v rozhodný okamžik, s výjimkou diplomatů nebo cizinců s krátkodobým pobytem do 90 dnů

Online i klasicky

Kvůli epidemii proběhne letošní sčítání vůbec poprvé prostřednictvím webu www.scitani.cz či mobilní aplikace. Svou zákonnou povinnost tak může splnit každý i z pohodlí domova a bez nutnosti kontaktu se sčítacím komisařem.

Pokud někdo nemá přístup na internet, musí od 17. dubna do 11. května vyplnit listinný sčítací formulář. Ten mohou lidé získat spolu s odpovědní obálkou od sčítacího komisaře na kontaktních místech sčítání. Ta lidé najdou na vybraných pobočkách České pošty či na krajských správách ČSÚ. Přepážka kontaktního místa je označena logem Sčítání 2021. Konkrétní adresy mohou lidé najít na webu České pošty nebo se mohou zeptat na infolince 840 304 050. Vyplněný formulář pak musí odevzdat na poště nebo vhodit do poštovní schránky. Detailní informace nudou zveřejněny před začátkem sčítání.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky sčítání lidu, ČR, Karlovarský kraj, ČSÚ, pošta, Česko, Evropská unie, Český statistický úřad, doprava, Česká pošta, Karlovy Vary, Marek Rojíček, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po deseti letech je tu opět sčítání lidu, proběhne online i přes klasické formuláře  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.