Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kraj pronajal mobilní mrazáky na těla zesnulých, ke kremaci pojedou do jiných zařízení

Jediné krematorium na území Karlovarského kraje nestíhá zpopelňovat těla nebožtíků. Problém je i s dodávkou rakví i kapacitami, kam ostatky ukládat. U budovy v Karlových Varech už nyní stojí mobilní chladící jednotka a okolo se pohybují hasiči. Těla nebožtíků ve speciálních mrazácích budou převážet do jiných zařízení mimo region.

 „Dostali jsme se do okamžiku, kdy musíme řešit i takto mimořádně citlivé a bolestné záležitosti. Nicméně nechceme nic podcenit, aby se stav nevyhrotil jako před časem na východě republiky. Obrátila se na nás provozovatelka karlovarského krematoria paní Fořtová s tím, že krematorium dnes pracuje na 113 procent běžného provozu a pohřební služby avizují stále vyšší počty těl zemřelých,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Krajský krizový štáb proto rozhodl o pronájmu chladící jednotky pro převoz těl. Náklady za dopravu do jiného krematoria bude taktéž hradit kraj. Týkat se to bude hlavně pozůstalých, kteří neplánují obřad.

„Aktuálně jde o adekvátní možnost, jak situaci zvládnout,“ řekl Kulhánek. Zároveň dodal, že nejde o dlouhodobé řešení, ale bude to takto fungovat, dokud se situace nestabilizuje.

Krematorium v Karlových Varech je na hranici svých kapacit. Podle provozovatelky Ireny Fořtové se zde běžně uskutečnilo zhruba 200 žehů měsíčně. Dnes je to dvojnásobek. Více už zařízení nezvládne, protože je limitované jen jednou pecí. Kvůli velkému náporu na pohřební služby také dochází i vybavení, jako jsou rakve nebo pytle na zesnulé.

Bojujeme s dodavateli. Ti si stěžují, že nemají dřevo ani zaměstnance. Objednám si 50 rakví a přivezou mi jich 20 a jsem ráda. Je to týden co týden," konstatoval Fořtová.

Od vypuknutí pandemie se podle údajů ministerstva zdravotnictví nakazilo v Karlovarském kraji koronavirem 36 931 lidí. Aktivních případů je stále přes šest tisíc. Podle ministerstva s onemocněním zemřelo 1 094 pacientů. Výlečených je podle statistik 29 701.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Karlovarský kraj, Karlovy Vary, krematorium, koronavirus, covid-19, úmrtí, kremace, rakev, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj pronajal mobilní mrazáky na těla zesnulých, ke kremaci pojedou do jiných zařízení  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.