Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Anketa: Preferujete raději otevření škol nebo obchodů?

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) dnes na svém twitteru uvedl, že pokud je návrat žáků do škol skutečnou prioritou, není pak na místě spolu s tím otevřít i obchody. Jednotný názor na to ostatně nemá ani vláda. Podle některých takové rozvolňování není za současné situace opravdu dobrý nápad.

Otevřené jsou momentálně jen mateřské a speciální školy a první dvě třídy na základních školách. Od března by se mělo do škol postupně vrátit zhruba 450 tisíc žáků a učitelů. Za méně než 14 dní se má na školách také začít s pravidelným testováním na koronavirus. Jako první mají přijít na řadu poslední ročníky středních škol, poté středoškoláci z praktických oborů a deváťáci. Do konce března bude potřeba zajistit bezmála čtyři miliony antigenních testů.

Otevření obchodů od 22 února?

To je datum, který navrhuje vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Počínaje tímto datumem by se měl zcela otevřít maloobchod. Na tiskové konferenci poté upřesnil, že personál bude muset mít povinnost nosit respirátory a v platnosti zůstanou i pravidla jako je limit 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka. Samozřejmostí je dodržování odstupů a řízení front před obchody.

Premiér Andrej Babiš (za ANO) dnes ve Sněmovně připustil, že na tuto otázku nepanuje na vládě jednotný názor. Rozhodnutí má přesto padnout už zítra ráno.

Otevřít oboje najednou? Špatný nápad

V současné situaci cokoli rozvolňovat není dobré rozhodnutí ani podle řady expertů. Sice připouští, že návrat dětí do škol je periorita, ale lze tak činit až v době, kdy bude připravena strategie testování a očkování učitelů.

Podle viroložky Ruth Tachezy z iniciativy Sníh, která sdružuje české vědce, je třeba snížit počet nových případů a hospitalizovaných. Epidemiolog Rastislav Maďar připomněl, že pokusy s rozvolňováním přes varování expertů stály na podzim lidské životy.

Jste více pro otevření škol nebo obchodů?

Celkem hlasovalo1462 čtenářů

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky anketa, rozvolnění, opatření, školy, obchod, ANO 2011, Robert Plaga, Andrej Babiš, Karel Havlíček, Ruth Tachezy, Rastislav Maďar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anketa: Preferujete raději otevření škol nebo obchodů?  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.