Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krajským historickým městem roku 2020 je Cheb, postupuje tak do celostátního kola

Město, které po druhé světové válce chátralo, dnes žije bohatým kulturním životem i se svědomitě stará o své památky. I to byl hlavní důvod, proč Cheb zabodoval v krajském kole soutěže Historické město roku. Špatně si nevedl ani Horní Slavkov nebo Žlutice. Karlovým Varům sebrala body například záplava reklam.

Titul Historické město roku vyhlašuje Ministerstvo kultury, název ceny je poněkud složitější. Jde o nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských a památkových zón. Hodnotící komise ocenila v Chebu především vysoký počet dokončených projektů obnov v historickém centru města.

„Vysoce je třeba také ocenit osvětovou práci, kterou provádí město Cheb a Nadace Historický Cheb v oblasti záchrany a obnovy kulturního dědictví. Příkladem je unikátní prohlídková trasa, představující ojedinělý soubor historických krovů měšťanských domů či zdařilé workshopy, na nichž si veřejnost mohla vyzkoušet výrobu historického krovu či tvorbu omítky tradičními technologiemi,“ uvedla Jelena Dědková z územního odborného pracoviště Národního památkového úřadu v Lokti, jež byla členkou krajské hodnotící komise.

Špatně si nevedl ani Horní Slavkov, který v loňském roce dokončil obnovu sochy sv. Floriana, náročnou opravou prošla také hřbitovní zeď. Karlovy Vary už dříve opravily většinu objektů na území památkové rezervace, stále nevyřešeným problémem zůstává například vizuální smog, kdy je město zahlceno nevkusnou reklamou, která mnohdy zakrývá unikátní architekturu. Varům nemohlo ani to, že nemá aktualizovaný program rozvoje města ani územní plán. Žlutice byly v soutěži nováčkem a porotu zaujaly především svou kulturní činností o obnovou městských domů, kde budou startovací byty pro mladé rodiny.

Cheb jako vítěz krajského kola obdrží z programu regenerace 100 tisíc korun a pamětní list. Vítěz celostátního kola získá kromě titulu Historické město roku také cenu jeden milion korun. Kdo jím bude se rozhodne u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel, což připadá na duben. Cheb už v minulosti obdržel titul Historické město 2014.

Ohodnoť článek

Foto NP ÚOP v Lokti

Štítky Cheb, soutěž, Historické město roku, historie, památky, obnova, druhá světová válka, Karlovy Vary, Žlutice, Horní Slavkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajským historickým městem roku 2020 je Cheb, postupuje tak do celostátního kola  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.