Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hrad a zámek Bečov řeší mimořádnou událost, praskla zde historická kamenná zeď

Nejprve rekonstrukci Pluhovských domů v areálu hradu a zámku v Bečově komplikoval napadaný sníh, nyní po oblevě musí správa národní kulturní památky řešit další problém. Tím jsou nově objevené praskliny v jedné z hradebních zdí. Uvolněné kameny představují riziko pro chodce i auta v ulici Pod Zámkem, proto už na místě pracují odborníci, kteří za pomocí speciální techniky místo zabezpečují.

Státní hrad a zámek v Bečově patří mezi nejoblíbenější turistické cíle. Před nástupem pandemie si sem cestu našlo přes 76 tisíc návštěvníků. Hlavní tahákem je jednoznačně relikviář sv. Maura, který je bez nadsázky srovnatelný s korunovačními klenoty. Tato unikátní zlatnická památka se spolu s tekutým pokladem přestěhuje do nové expozice v Pluhovských domech.

První trhliny se na zdi objevily už minulý týden v noci ze soboty na neděli. Ještě ten den se kastelán zámku Tomáš Wizovský obrátil na technický dozor a Územní památkovou správu v Praze. Prostor okamžitě správa hradu ohraničila páskou a umístila takzvaný trapézový plech, aby se další zdivo neuvolňovalo do vozovky. Vedení města zajistilo, aby byli dopravci informování o objízdných trasách. Úzkou ulicí se nicméně projet dá, dopravu tu ale řídí semafory.

Statik místo důkladně zdokumentoval a porovnal jej s dřívější projektovou dokumentací a obrazovou ikonografií, kterou správa hradu disponuje. Pak už šlo vše rychle.

Skica s nákresovou dokumentací k zahradám a parku. Autorem je vévodský vrchní zahradník Jan Kodýtko (Johann Koditek)

„Odjel jsem se statikem na stavební úřad v Toužimi a druhý den na místním šetření za účasti sanační firmy, zástupců Územní památkové správy v Praze a výkonného orgánu památkové péče, byla s okamžitou platností dotčená oblast uzavřena a stanoven alternativní postup sanace havárie za pomoci speciální techniky. Od pondělí probíhají intenzivní sanační práce,“ vysvětluje kastelán Tomáš Wizovský.

Zároveň doufá, že se podaří práce dokončit ještě před začátkem návštěvnické sezóny, která má začít 1. dubna 2021. Pokud to tedy pandemická situace dovolí.

V minulosti se na stavu památky podepsala zanedbaná údržba

Wizovský připomíná, že už v minulosti zde byl problém například s havárii středověké zdi u hradního parkánu, která se vlivem zanedbané údržby zřítila. Před rokem 2002 se velkému zájmu netěšil ani park. To změnil až projekt příkladné obnovy hradu Bečov, za který získala správa hradu a zámku nejvyšší památkářské ocenění EUROPA NOSTRA.

V loňském roce vydala Česká národní banka další zlatou minci z cyklu Hrady České republiky. Na té se tentokrát objevil motiv hradu v Bečově nad Teplou. Celkově šlo o 3200 mincí v běžném a 7900 ve špičkovém provedení.

„Ve svěřeném areálu se však stále nachází několik reálných statických problémů, které jsou pasportizovány včetně vypracování katalogu geotechnických rizik. Problémy, které byly v našich silách a umožnil nám rozpočet správy hradu, jsme vyřešili podezděním a zpevněním,“ říká kastelán.

Na protilehlé straně zahrad je už roky provizorně zajištěna stabilita zdi velké terasy. Na finální řešení už je zpracována projektová dokumentace. Zatím se ale nenašel dostatek financí, který by tento problém definitivně vyřešil. Nicméně žádosti o přidělení finančních prostředků z Bečova každoročně odcházejí.

„Jistým řešením byla naše snaha přihlášení terasy do mezinárodního projektu česko-německé spolupráce zabývající se obnovou pivovarských sklepů. Pod velkou terasou se totiž nachází původní pivovarské sklepy s ve skále tesanou lednicí. Spolupráce však nebyla z české strany administrativně dotažena do zdárného konce,“ dodal závěrem Wizovský.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní hrad a zámek Bečov

Štítky Bečov nad Teplou, hrad a zámek Bečov, památka, historie, havárie, hrad, zámek, purkrabí, terasa, národní kulturní památka, Praha, mimořádná událost, dům, Česká národní banka, technika, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad a zámek Bečov řeší mimořádnou událost, praskla zde historická kamenná zeď  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.