Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hrad Bečov nad Teplou má svou zlatou pamětní minci

Česká národní banka ve středu vydala zlatou minci o hodnotě 5000 korun s motivem hradu Bečov nad Teplou. Vydáno je 3200 mincí v běžném a 7900 ve špičkovém provedení. Hlavním motivem je relikviář svatého Maura i komplex hradu. Jedná se o předposlední zlatou minci z cyklu Hrady České republiky.

Na lícní straně mince jsou zobrazeny motivy z relikviáře sv. Maura. V horní části mincovního pole je kompozice heraldických zvířat z velkého státního znaku. Na rubové straně zlaté mince je ztvárněn celý komplex hradu Bečov nad Teplou včetně barokního zámečku se zahradou.

Relikviář Sv. Maura je památka nedozírné hodnoty s výjimečným příběhem znovuobjevení po 40 letech, během kterých byl považován za ztracený. Díky tomu, že je vyobrazen v detailu na dnes vydané zlaté minci, může vyprávět svou historii i lidem, kteří o něm možná slyší poprvé,“ uvedl člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda.

Právě relikviář je zlatnická památka, jejíž historická a umělecká hodnota je srovnatelná s korunovačními klenoty. Bohatě zdobený domečkový relikviář, zhotovený ve 13. stolení pro uložení relikvií sv. Maura a sv. Jana Křtitele, zmizel na konci druhé světové války a jeho vypátrání v roce 1985 se považuje za jeden z největších nálezů 20. století v tehdejším Československu.

Nominální hodnota mince je sice 5000 korun, prodejní cena je ale daleko vyšší a odvíjí se od aktuální ceny zlata i výdajů spojené s výrobou. Například na stránkách České mincovna je u standardního provedení cenovka 25 390 korun u mince v takzvaném špičkovém provedení je cena o 400 korun vyšší. Autorem mince je Luboš Charvát.

Zlatá mince Hrad Bečov nad Teplou je součástí tematicky zaměřeného cyklu Hrady České republiky a je v pořadí devátou emisí této sady. V této sérii již nechala Česká národní banka vyrobit zlaté mince s motivy hradů Kost, Bezděz, Bouzov, Pernštejn, Zvíkov, Rabí, Veveří a Švihov. Dalším a posledním počinem bude mince věnovaná hradu Buchlov, která vyjde 6. října 2020.

Ohodnoť článek

Foto ČNB

Štítky pamětní mince, ČNB, sběratel, Bečov nad Teplou, mince, hrad, Česká národní banka, Česko, Relikviář svatého Maura, druhá světová válka, Vojtěch Benda, Jan Křtitel, Česká mincovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Bečov nad Teplou má svou zlatou pamětní minci  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.