Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Pozor na nebezpečné granule, na svědomí mají život více než stovky psů

Tuny nebezpečného krmiva značky Sportmix z Ameriky jsou k dostání také v České republice. Nebezpečí představuje hlavně kontaminovaná kukuřice, která dostala do granulí. Některé šarže proto představují pro domácího mazlíčka smrtelné nebezpečí. Podle informací amerických úřadů zahynula kvůli vadnému krmivu více než stovka psů.

Podle Státní veterinární správy (SVS) se do České republiky dostalo 18 tun krmiva od amerického výrobce. Ten je vyrábí na několika místech USA. Podle tamních úřadů je problematické krmivo vyrobené ve státě Oklahoma s expirací do 9. července 2022. Kód problematického závodu je v tomto případě „05“. Na obalu je v takovém případě uvedeno například 09/07/22/05.

Jedná se o čtyři druhy 20kg krmiv:  Sportmix High Protein, Sportmix High Energy, Sportmix Energy mini a Sportmix Maitenance. Část dovezeného zboží se podařilo SVS zajistit u českého distributora, přesto se potencionálně nebezpečné granule dostaly do několika prodejen po celé republice.

„Chovatelé, kteří používají krmivo této značky by měli zkontrolovat, zda krmivo ve svém složení obsahuje kukuřici. Pokud ano, měli by dál zkontrolovat datum exspirace dle výše uvedeného popisu. V případě, že chovatel zjistí, že má doma potenciálně rizikové krmivo, neměl by jím dál krmit a při manipulaci s krmivem by měl dbát základních hygienických opatření z důvodu ochrany vlastního zdraví. Nezkrmené závadné krmivo lze vrátit v místě jeho zakoupení,“ doporučuje SVS na svém webu.

Podle amerických úřadu některá krmiva obsahovala kukuřici kontaminovanou nebezpečnými aflatoxiny. V současné době se je snaží SVS stáhnout z prodeje. Poté budou zlikvidovány.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SVS

Štítky SVS, Státní veterinární správa, granule, krmivo, varování, Státní veterinární správa České republiky, kukuřice, USA, Česko, Oklahoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na nebezpečné granule, na svědomí mají život více než stovky psů  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.