Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Klínovec je oficiálně uzavřený, přesto tam proudí davy lidí. Oplotit areál je ale nemožné

Největší lyžařský areál v Krušných horách Klínovec nebude lidi vybízet k odchodu ze svahů. Podle mluvčí Hany Hoffmanové skiareál nehodlá suplovat práci policie ani vlády, nemá k tomu dostatečné kapacity. Areál by ani nebylo možné celý oplotit. Vedení areálu se obává s příchodem jarních prázdnin velkého přílivu turistů a s tím i většího nepořádku na svazích. Naopak bez obav mohou být běžkaři pro které je na Krušnohorské magistrále připraveno přes 200 kilometrů stop.

Podle mluvčí je Klínovec oficiálně uzavřen, upozorňují na to i cedule. Na sjezdovky ale přesto zavítá denně několik desítek lidí. Návštěvníci využívají svahy k sáňkování a bobování, někteří tam i přes zákaz lyžují. Celý areál nelze kvůli jeho velké rozloze oplotit. „Nebudeme suplovat práci policie, honit někoho po kopci a vyhánět ho. Musí si to zabezpečit stát a ne my, není to v naší pravomoci," uvedla Hoffmanová.

Velký nával turistů očekává Klínovec se začátkem jarních prázdnin. Provozovatelé se obávají nepořádku a nedodržování vládních nařízení. „Přibývá i nepříjemných konfrontací s návštěvníky. Myslí si, že jsou na veřejném prostranství, nerespektují to, že se pohybují na soukromém pozemku. Někteří lidé po sobě neuklízejí odpadky, někteří nerespektují ani to, že když jdou k výdejnímu okénku, tak si mají nasadit roušku. Pokud bychom byli v provozu, tak jsme schopni do toho zasahovat a lidi na to upozornit," doplnila mluvčí.

Vedení areálu stále doufá, že budou moci otevřít co nejdříve. Pravidelně tu zasněžují a upravují nový sníh, pracují také na nových bezpečnostních prvcích. Do zahájení zimní sezony investovali přes 120 milionů korun, podle mluvčí situaci nezachrání ani státní ohlašované finanční kompenzace. Vedení areálu zatím nechce propouštět své zaměstnance, ale situaci kvůli finančním výpadkům intenzivně řeší.

Výborné podmínky pro běžkaře

Provozovatelé dále díky novému sněhu upravují téměř všechny běžecké trasy, na Krušnohorské magistrále je jich připraveno přes 200 kilometrů. Lidé si mohou zalyžovat v okolí Božího Daru, Bublavy, ve Slavkovském lese nebo u Aše.

Rolby vyjely tento týden z Abertam, Perninku, Jelení a Vysoké Pece. „Podmínky pro běžkaře jsou ideální, sněhu je hodně a drží. Kvůli tomu, že často sněží, musíme také stopy často upravovat. V pátek ale očekáváme mírnou oblevu, ale na sjízdnosti tras by se to nemělo projevit. O víkendu má být zase chladněji," řekla manažerka společnosti První Krušnohorská Eva Nduwimana. Lidé přijíždějí na běžky často i v týdnu.

Milovníci zimních sportů se mohou vydat na běžky i v okolí Aše na vrchu Háj, kam po dvou letech leží sníh. Rolbaři tam téměř každý den upravují všechny okruhy, in-line dráhu, okruh louka, okruh 3, 5 a 7. Provozovatelé stop ale upozorňují, že stále řada lidí využívá najeté stopy k procházkám a venčení psů. „Stopy, které se poničí a umrznou, se velice těžko opravují, neboť nevlastníme frézu. V těchto dnech se do Aše na běžky sjíždí lidi z celého Karlovarska, snažíme se tedy o maximální kvalitu stop," uvedl zástupce Ašských lesů, které stopy spravují. Chodcům nebo pěším turistům doporučuje návštěvu ašské sjezdovky, kde je možné se občerstvit nebo bobovat.

Rolbaři v posledních dnech dále upravili trasy ve Slavkovském lese, konkrétně v okolí Mariánských Lázní, Lázní Kynžvart nebo poblíž Březové. Příznivci běžek mohou využít také upravené trasy poblíž Karlových Varů, mezi Olšovými Vraty a Hůrkami.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Klínovec, zima, lyžaři, sáňkování, turisté, běh na lyžích, svah, jarní prázdniny, Krušné hory, , Slavkovský les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Pokorný

Pochopitelně.Proč by to měli hlídat vlekaři?Vláda to zakázala,tak ať se postará.Nevím že by na sjezdovce byla situace horší než třeba v Kauflandu .

Sobota, 30. ledna 2021, 14:38Odpovědět

Klínovec je oficiálně uzavřený, přesto tam proudí davy lidí. Oplotit areál je ale nemožné  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.