Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Špatná zpráva pro fanoušky aviatiky, letecký den v Chebu se o rok odsouvá

V loňském roce byl letecký den Chebu jediným, který se v celé republice uskutečnil. Tentokrát se ale fanoušci budou muset smířit pouze se dnem otevřených dveří. Jedna z nejnavštěvovanějších akcí v Karlovarském kraji by se podle organizátorů měla konat v srpnu 2022. Důvod je prostý, údajně se plánovaný termín kryje s dalšími akcemi podobného ražení.

Původně se měl letošní ročník uskutečnit na přelomu jara a léta. Jenže se ukázalo, že ve stejný datum budou podobné události i na dalších místech po celé republice. Hrozilo by tak, že by se nepodařilo sehnat slavné letouny jako tomu bylo například loni. Jako druhý termín se nabízel srpen, jenže to by se zase krylo s chebskými Valdštejnskými slavnostmi.

„Následně jsme se dohodli, že aby nám to nekolidovalo, tak přesuneme letecký den na srpen 2022. Protože pokud by se to konalo letos v srpnu, tak by to bylo týden před Valdštejnskými slavnostmi a máme tu i velký sportovní podnik, Valdštejnovu desítku. A nechceme, aby se nám tyto velké akce mezi sebou pobíjely," uvedl starosta Antonín Jalovec (VPM).

Po dohodě s hlavním partnerem akce se další ročník Leteckého dne Cheb uskuteční až v roce 2022. I přes to máme pro...

Zveřejnil(a) Letecký den CHEB dne Pondělí 25. ledna 2021

Loni měli organizátoři opravdové štěstí a trefili se do krátkého okna, kdy zrovna končila jarní protiepidemická opatření a do platnosti těch podzimních bylo ještě daleko. Počasí sice nebylo nejlepší, ale i tak si sem cestu našly davy lidí.

Letecké dny se v Chebu konají už od 20. let minulého století, ještě před druhou světovou válkou, kdy v Chebu bylo vojenské letecké učiliště a v rámci něj se konaly letecké dny. Ty se konaly i za války, kdy tady přistála vzducholoď Zeppelin. Předváděly se tady německé stíhací jednotky a mnohé další. My jsme na letiště přišli až po roce 1989, kdy jsme mohli začít se sportovním a turistickým létáním, proto jsme také obnovili tradici těch leteckých dnů,“ přibližuje historii zdejšího letiště Luděk Matějíček z chebského Ultralight Clubu.

Loni se diváci mohli kochat nablýskaným stříbrným krasavcem Beechcraft C-45 i ikonou druhé světové války Spitfirem. Akrobacii zde předvedl pilot s vrtulníkem a hlavní hvězdou pak byla obojživelná Catalina, která dokáže přistát na souši i na vodě. Za druhé světové války sloužil tento stroj například v Tichomoří, kde fungoval coby průzkumný letoun i jako výborný lovec ponorek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Krechowski / classictrainers.cz

Štítky Cheb, letecký den, akce, letiště, druhá světová válka, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špatná zpráva pro fanoušky aviatiky, letecký den v Chebu se o rok odsouvá  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.