Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Národní koordinátor pro očkování složil funkci. Jsem strašně rád, že je to za mnou, řekl

, aktualizováno 25. ledna 2021, 18:45

Národní koordinátor očkování proti covidu-19 Zdeněk Blahuta končí ve své funkci. Zprávu oznámilo ministerstvo zdravotnictví na svém twitteru. Blahutu nahradí Kateřina Baťhová, která dosud na ministerstvu působila jako ředitelka odboru mezinárodních věcí a EU. Jako důvod odchodu Blahuta uvedl zdravotní potíže.

Na tiskové konferenci po jednání vlády ministr uvedl, že pozice vyžaduje extrémní nasazení. „Je to něco, co je velmi zatěžující. Shodli jsme se na tom, že v současné době by to pro pana doktora bylo složité i s ohledem na jeho zdravotní stav," řekl Blatný.

S Blahutou situaci probíral podle svých slov několikrát. „Právě proto, že bedlivě sleduji práci svých podřízených, ve chvíli, kdy mám pocit, že z nějakého důvodu, v tomto případě zdravotního, by nebylo dosahováno stoprocentního výkonu, protože bych toho člověka přetěžoval, tak okamžitě najdu někoho, kdo je schopen tento výkon podat. A to jsem udělal," dodal Blatný.

Blahuta se koordinátorem stal loni v prosinci, z funkce tedy odchází po necelých dvou měsících. Dříve byl ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Deníku N řekl, že svůj odchod nechce komentovat. „Nebudu to komentovat a jsem strašně rád, že je to za mnou," citoval server odcházejícího koordinátora očkování.

„Neřeknu vám o tom nic, jsem ale strašně rád, že je to za mnou. Z venku neodhadnete, jak to bude fungovat. Volali mi a chtěli pomoc, ale je to marné, je to marné, je to marné. Ještě, že opravdu zdravotní obtíže mám, takže to je opravdu vše, co k tomu můžu říct," komentoval Blahuta pro server iRozhlas.cz.

Blahuta vedl na ministerstvu koordinační tým, který by se měl starat mimo jiné o logistiku, klinický dohled nad vakcínami, sběr dat a zajištění IT či mediální komunikaci. Jedním z jeho úkolů bylo také rozpracovat první návrh očkovací strategie. Dokument, který byl dokončen před Vánocemi, poté sklidil poměrně velkou kritiku. Úpravu žádalo například ministerstvo školství i některé kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SÚKL

Štítky koronavirus, covid-19, vláda, Zdeněk Blahuta, koordinátor očkování, očkování, Evropská unie, Jan Blatný, Twitter, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní koordinátor pro očkování složil funkci. Jsem strašně rád, že je to za mnou, řekl  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.