Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Nouzový stav ztěžuje obětem domácího násilí cestu k vyhledání pomoci

Chorobná žárlivost, urážky, ponižování, omezování styku s rodinou a přáteli nebo kontrola emailů, či SMS zpráv. To jsou všechno varovné signály počínajícího domácího násilí. Zprvu se to může zdát nevinné, později to ale může vygradovat až ve fyzické napadání. Současná napjatá doba může podle odborníků vyvolat i jednorázové útoky.

Intervenční centrum v Karlovarském kraji funguje nepřetržitě i v době nouzového stavu. Lidé se mohou obracet na telefonní číslo 736 514 095 a na mailovou adresu: domacinasilivpomocvnouziops.cz.

Centrum má své pobočky v Sokolově, Chebu i Karlových Varech. Nabízí také terénní služby. Vše lze řešit individuálně a anonymně.

V celém Karlovarském kraji bylo v loňském roce 52 případů vykázání agresivní osoby ze společné domácnosti, letos je to o pět méně. Lze tak říci, že v době opakovaně vyhlášených nouzových stavech nedošlo k nárůstu případů domácího násilí. Jinak je tomu například v Plzeňském kraji, kde se na intervenční centrum obrátilo zhruba o desetinu více obětí než v loňském roce.

„To ale neznamená, že jarní i současná situace, která mnoho rodin uvedla do nejrůznějších potíží a mnoha lidem zásadně změnila běžný způsob života, nevyvolala spoustu krizových a náročných situací. Při nich může docházet k takzvanému situačnímu násilí v podobě jednorázových útoků. Domníváme se, že přijatá vládní opatření, která omezila nám všem vzájemné kontakty, mohla také obětem domácího násilí ztížit cestu k vyhledání pomoci,“ uvedla Eva Chalupníková Doležalová z Intervenčního centra pro osoby ohrožené domácím násilím v Karlovarském kraji.

Příběhy klientů, kteří se rozhodnou vyhledat pomoc se velmi liší. Stává se, že ženy vezmou věc do svých rukou až ve chvíli, kdy partner vztáhne ruku na dítě. Někdy mají problém se odhodlat a věc nahlásí někdo z příbuzných, kamarádka či kolegyně z práce.

„Snažíme se pak přes tyto ´statečné´ jedince posílat k obětem informace a postupy, které by je mohly podpořit k rozhodnutí nemlčet a spolupracovat s naší službou. Někdy je rozhodujícím okamžikem strach o zdraví či život. Jsou případy, kdy osoba ohrožená řeší domácí násilí ihned po prvním incidentu. Stává se také, že se oběť nedokáže od násilné osoby odpoutat a opakovaně se k ní do společné domácnosti vrací,“ říká Doležalová.

Bod zlomu - odchod od partnera

Ukončit vztah s násilníkem je někdy běh na dlouhou trať. Intervenční centrum v tomto ohledu nabízí pomocnou ruku, například ohledně podání návrhu na výchovu a výživu dětí, podání návrhu na rozvod nebo změnu nájemní smlouvy.

„Umíme také zprostředkovat potravinovou pomoc, oslovujeme různé nadace, které jsou schopny poskytnout našim klientům i materiální a finanční pomoc. Doprovázíme klienty také k podání výpovědi na policii, k jednání u opatrovnického soudu, ke schůzkám na OSPOD, pokud je to pro ně důležité,“ vysvětluje ředitelka.

Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Karlovarského kraje nabízí sociálně právní poradenství, kdy centrum poskytuje osobní, písemné nebo telefonické konzultace. Své klienty doprovází pracovníci centra na úřady i k soudu.

„Poskytujeme podpůrnou terapii, posilujeme důvěru sebe v sama a k uvědomění si skutečnosti, že domácí násilí, které se zpravidla děje beze svědků, lze řešit,“ dodává závěrem Doležalová.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky domácí násilí, Karlovarský kraj, Intervenční centrum, nouzový stav, Karlovy Vary, Cheb, Sokolov, Orgán sociálně-právní ochrany dětí, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nouzový stav ztěžuje obětem domácího násilí cestu k vyhledání pomoci  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.