Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hasiči se zdravotnickým vzděláním pomáhají v nemocnicích jako sanitáři

V Karlovarském kraji přibylo za uplynulý týden rekordních 685 nových případů nemoci covid-19. Podle statistik ministerstva zdravotnictví se v Karlovarském kraji nakazilo už 2829 lidí a 75 jich v souvislosti s koronavirem zemřelo. Aktuálně je Karlovarský kraj na vládním semaforu červený, což znamená komunitní šíření nemoci, při které u části případů není znám zdroj nákazy. Největším problémem kraje je akutní nedostatek zdravotnického personálu.

Na pomoc nemocnicím jsme vyčlenili hasiče, kteří mají zdravotnické vzdělání a mohou tak posílit zdravotnický tým nemocnice,“ uvedl Martin Kasal, mluvčí krajských hasičů.

V nemocnicích byly odloženy všechny plánované operace a v Nejdku vznikne druhé "Covid centrum", neboť to první v Nemocnici Mariánské Lázně je již naplněné. Lékaři i sestry pečují o nakažené, hlavně u vážných případů na jednotkách intenzivní péče. Nemocice proto hledá zdravotníka dobrovolníky zejména na pomocné práce jako je administrativa, měření teploty ebo třídění pacientů.

"Naši krajští hasiči již pomáhájí na běžných odděleních jako sanitáři. V současné době je to třináct lidí," doplnil mluvčí hasičů.

V Karlovarském kraji hasiči také pomáhají v odběrových stanech, obsluhují call centrum, desinfikují školy, školky, úřady a zdavotnická i pobytová zařízení a předávají lidem informace o testování na covid-19.

"I přes poskytnutou pomoc v nemocnicích musíme garantovat plnou schopnost zasahovat při každodenních povinnostech v celém kraji. A to také garantujeme," dodal Martin Kasal.

I přes tuto pomoc hasičů vyzývá vedení Karlovarského kraje zdravotníky a dobrovolníky k pomoci. Situace je opravdu vážná a k zajištění chodu již zmiňovaného druhého covid centra v Nejdku potřebuje kraj sehnat ještě deset zdravotníků a patnáct dobrovolníků.

„Vyzýváme všechny zdravotnické pracovníky, kteří by byli ochotni pomoci, aby se zapojili do práce, protože situace je opravdu vážná. Zájemci ať neprodleně napíší na email zdravotnici@kr-karlovarsky.cz určený právě pro tyto potřeby. Dále mohou také volat na telefonní číslo: 607 047 350, a to i o víkendu 17. a 18. října, pak v pracovní dny od 7.00 do 18.00 hodin. Kdyby se nám personál nepodařilo zajistit, musel bych přikročit k nařízení pracovní povinnosti u těchto vybraných profesí, ale pevně věřím, že lidé budou na naši výzvu slyšet a pomohou,“ řekl Petr Kubis (ANO) hejtman Karlovarského kraje s tím, že další nábor dobrovolníků provádí společnost Instand.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hasiči, nemocnice, karlovarský kraji, COVID-19, personál, sanitáři, Karlovarský kraj, zdravotnický pracovník, Martin Kasal, Nejdek, Nemocnice Mariánské Lázně, Petr Kubis, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči se zdravotnickým vzděláním pomáhají v nemocnicích jako sanitáři  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.