Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Každoročně se houbami otráví desítky lidí, přitom stačí dodržet pár pravidel

Otravy houbami mohou mít různý průběh i následky. Od krátkodobé nevolnosti až po pobyt v nemocnici a trvalé poškození orgánů. V nejhorších případech i smrt. Mykologové proto doporučují sbírat jen ty druhy hub, které bezpečně známe. Mezi lidmi však koluje řada pověr, třeba ta, že jedovaté houby nejsou červivé ani okousaní od slimáků.

V celé republice se každoročně otráví houbami desítky lidí. Všemu se dá zabránit, stačí mít trochu znalostí. Možná to bude znít banálně, ale opravdu je lepší sbírat houby, které sami bezpečně známe anebo mají dostatek znaků pro spolehlivé určení.

Pokud si chceme rozšířit repertoár konzumovaných druhů, nejprve se naučíme dobře znát nejen nově sbíraný druh, ale i podobné nejedlé, a zejména jedovaté druhy. Své určení si opakovaně necháme ověřit u odborníků, například v mykologické poradně, na přednášce, výstavě či odborně vedené vycházce. Je nutné studovat živé plodnice, ne jen poslat k potvrzení fotografie. Fotografie nezachytí mnoho důležitých znaků, jako např. vůni, chuť, slizkost či lepkavost, často ani barvy nejsou věrné nebo chybí pohled na důležitý určovací znak,“ uvádí Česká mykologická společnost. Na jejich stránkách můžete najít i přehledný atlas hub

Neochutnávat!

Pokud jdeme do lesa s dětmi je dobré je hlídat, aby houby neochutnávali. Řada jedlých druhů je za syrova jedovatých. Pro malé děti jsou obecně houby těžko stravitelné a v případě otravy je dítě daleko více ohrožené než dospělý.

„Naprostá většina našich jedovatých hub má chuť příjemnou, některé druhy podle výpovědi otrávených dokonce vynikající. Například otrávení muchomůrkou zelenou často tvrdili, že chutnější houbový pokrm v životě nejedli. Ochutnáním tedy v žádném případě jedovatou houbu od jedlé nepoznáme,“ varují mykologové.

Mezi lidmi koluje řada pověr, valná většina z nich jsou naprosté nesmysly, například:

  • Jedovaté houby nejsou červivé ani okousané od plžů.
    Plži a hmyz mají odlišný metabolismus. Co škodí nám, nemusí škodit jim.
     
  • Jedy v houbách se zničí vařením.
    Také některé jedlé houby jsou za syrova jedovaná a jedlé jsou až po tepelné úpravě. Mezi takové patří čirůvka fialová, hřib koloděj nebo muchomůrka růžovka. Nebezpečné jedovaté druhy mají ale toxiny natolik odolné, že se nezničí ani varem.
     
  • Jedovaté houby jsou pestře a výrazně zbarvené.
    Muchomůrka červená každého praští do oka. Smtelně jedovatý je například pavučinec plyšový, kterého byste si ani nevšimli. Je to u nás ta nejjedovatějí houba. Vypadá přitom velmi nenápadně. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com / Aleš Vít | Zdroj Česká mykologická společnost

Štítky houby, otravy, sběr, lékař, mykolog, zdraví, otrava houbami

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každoročně se houbami otráví desítky lidí, přitom stačí dodržet pár pravidel  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.