Počasí dnes12 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Týraní psi do nových domovů ještě neodejdou. Stále se řeší, komu vlastně patří

Otřesný případ týrání zvířat ve Slapanech na Chebsku, o kterém jsme vás před několika dny informovali, stále šokuje nejednoho zvířecího záchranáře. Na místě totiž nalezli mrtvá těla psů i hnijících ovcí. Devět psů se podařilo zachránit. Ty jsou nyní v péči útulku v Horní Hraničné. Kdy odejdou do nových domovů se zatím neví.

Kangal je mohutné a silné plemeno

Původně bylo vyšlechtěno k ochraně stád a majetku

Pochází z Turecka

Může dorůst do výšky 90 cm v kohoutku a vážit až 130 kg

Celkem devět psů se podařilo zachránit. Z toho dvě štěňata, dva chovní psi a pět fen. Ti všichni teď nalezli své dočasné útočiště v Útulku pro opuštěná zvířata v Horní Hraničné. Podle Marie Lokingové, která na případ upozornila, se psím svěřencům daří dobře. Přesto je ještě čeká dlouhá léčba.

,,Dostávají kvalitní konzervy a kvalitní granule. Snažíme se je ošetřovat, protože někteří mají záněty očí a záněty v uších, takže jim to čistíme. Zároveň dostávají léky. Kapacita u nás je pětadvacet psů a máme jich těď čtyřicet. Plus těch dalších devět kangalů, ale vždycky se to dá nějak udělat,“ popisuje situaci Marie Lokingová z útulku v Horní Hraničné.

Mezi pejsky určené k adopci zatím byla předběžně vybrána jedna fena. Zájemci už se mohou hlásit i když ještě není úplně jasné, kdy si ji budou moci odvést. Záchranáři rozhodli, že k adopci budou pouze fenky a štěňata. Kdy? To sama Lokingová neví.

,,Musím čekat na rozhodnutí policie a Státní veterinární správy, jak se vyřeší, kdo je jejich majitelem. Muž, kterého se podařilo vypátrat totiž přiznal, že mu patří pouze dva chovní psi. O ostatních tvrdí, že je prodal majiteli pozemků, na kterých byla zubožená zvířata nalezena. Majitele pozemků už ale bohužel nikdo nevyslechne, neboť zemřel. Takže teď jde o dědické řízení a my musíme čekat na rozhodnutí orgánů,“ popisuje situaci Lokingová.

Místo nálezu všechny šokovalo

Dva mrtví psi i několik ovcí. Zápach a všudypřítomné blechy. Na místě se museli zvířecí záchranáři pohybovat ve speciálních ochranných oděvech.

,,Čekali jsme, že zásah bude komplikovaný a že psi budou agresivní. Přeci jen jsme odváželi feně štěňata a psovi fenu.  Jenže oni byli už tak strašně odevzdaní, že jsme na místě téměř neuspávali. Odvoz zvládli dobře,“ popisuje zásah Petr Prokeš ze Záchranné a odchytové služby.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Útulek pro opuštěná zvířata v Horní Hraničné / Odchytová služba Petra Prokeše

Štítky týrání, Slapany, Cheb, útulek, pes, Odchytová služba, štěně, domov, okres Cheb, Státní veterinární správa České republiky, Turecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Týraní psi do nových domovů ještě neodejdou. Stále se řeší, komu vlastně patří  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.