Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Trafostanice u Horního Slavkova na Sokolovsku je kulturní památkou

Historická trafostanice z roku 1910 ve Kfelích u Horního Slavkova na Sokolovsku byla vyhlášena národní kulturní technickou památkou. Informoval o tom Národní památkový ústav (NPÚ) na webu. Podle památkáře NPÚ Jiřího Chmelenského je prohlášení takového typu objektu památkou zatím ojedinělé.

„Technické, respektive infrastrukturální památky jsou doposud mimo systematický zájem památkové péče. Ať jde například o historické obecní a soukromé vodovody se svými často zdobnými vodojemy, čerpacími stanicemi a prameništi, nebo jde právě o výrobu a distribuci elektřiny s rozličnými zděnými trafostanicemi a elektrárnami všech typů. Výroba a distribuce elektřiny prodělala ve 20. století ohromný kvalitativní a kvantitativní rozvoj, v rámci kterého byly památkovou péčí doposud zachyceny a navrženy k památkové ochraně jen ojedinělé objekty elektráren a trafostanic,“ uvedl Jiří Chmelenský.

Podle památkářů je tato zdánlivě obyčejná trafostanice v Česku výjimečnou stavbou. „Je přechodem mezi plechovými kioskovými trafostanicemi po zděné věžové. Pochází z doby před takzvaným československým elektrifikačním zákonem z roku 1919, takže jde o nenormovanou stavbu, která se jinde neopakuje," stojí v popisu technické památky na webu NPÚ.

Trafostanice u Kfel byla podle památkářů zřízena elektrárnou Franze Roßmeissla v roce 1910. Ve druhé třetině 20. století byla odpojena a nahrazena moderní stožárovou trafostanicí přímo v obci. Typologicky jde o železobetonovou trafostanici. Jednoduchá přízemní stavba má sedlovou střechu a pro trafostanici raritní komín. Její plechové předchůdkyně se v Česku dochovaly pouze dvě, v Kadani a Bílině v Ústeckém kraji. Zděných věžových následovnic je zachováno podle památkářů hojné množství. V posledních letech sloužila trafostanice jako sklad krmení nebo jako posed pro myslivce.

V minulosti se uvažovalo i o tom, že památkou bude vyhlášena bývalá vodárna v Karlových Varech. Její část byla letos na jaře zbourána.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Národní památkový ústav

Štítky trafostanice, kulturní památka, Horní Slavkov, NPÚ, památkáři, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trafostanice u Horního Slavkova na Sokolovsku je kulturní památkou  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.