Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Letos byla super sezona, mnou si ruce vodáci z Ohře

Na horním toku Ohře o víkendu vodáci zakončili oficiálně letošní vodáckou sezonu. Na poslední letošní plavbu vyrazili z Kynšperka nad Ohří do Sokolova, kde se večer Ohře tradičním způsobem uzamkne. Podle vodáckého instruktora Bohumila Pražáka byla letošní sezona dobrá, dokonce lepší než loňská. A to přesto, že v létě bylo sucho.

„Letošní sezonu považujeme za úspěšnou, dalo by se říct, že o nějakých pět až deset procent to bylo lepší než v loňském roce. Bylo to dáno hlavně tím, že počasí bylo vcelku dobré. Čeští vodáci jsou spíš solární jezdci, takže raději pojedou na vodu, když je hezké počasí, i když je málo vody. My jsme v červenci zažili i opačný stav, kdy bylo sice dost vody, ale nebylo hezké počasí, a tak vodáci z vody spíše utíkají," popsal Pražák.

K většímu zájmu vodáků přispělo i to, že půjčovny ve větší míře začaly nabízet i další služby, zejména odvoz z místa, kam vodáci doplují, zpět do místa určení. Ale i celkově se vodácké služby na horním toku Ohře postupně vylepšují.

Podle údajů Českého hydrometeorologického úřadu bylo nejsušší období letos v červenci, kdy v Karlových Varech byl průtok vody v Ohři je něco málo nad čtyřmi kubíky za sekundu. Letošní rok se tak blížil nejsušším letům za poslední dobu.

Jenže podle Pražáka horní tok Ohře má několik výhod, které i při suchém období umožňují, aby vodáci řeku sjížděli. Jednak koryto na Chebsku a Sokolovsku je užší, a tak i při nižší průtoku je stále hladiny dost vysoko na plavbu, ale také je průtok v Ohři regulován dvěma přehradami, které zmírňují následky většího sucha.

Díky tomu obliba Ohře mezi vodáky roste. Podle Pražáka se na řeku každoročně vydá zhruba 60 tisíc až 80 tisíc vodáků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky Vodáci, Turismus, Sezona, Hodnocení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos byla super sezona, mnou si ruce vodáci z Ohře  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.